Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Прокурори разпитват Джузепе Конте за кризата с COVID-19

Свят

Прокурори разпитват Джузепе Конте за кризата с COVID-19

Снимка:

Води се разследване за „умишлена епидемия“ в Италия

Прокурорите в Северна Италия днес ще разпитат премиера Джузепе Конте, след като близките на жертвите на коронавируса поискаха разследване за предполагаема небрежност на правителството.

След Конте служителите на Темида възнамеряват да препитат другите висши държавни служители, които участват в управлението на национално равнище на жестоко ударилата страната криза с коронавируса – министъра на здравеопазването Роберто Сперанца и минстърката на вътрешните работи Лучана Ламорджезе.

Разпитът на Конте ще се проведе в Бергамо, градът край Милано, най-силно засегнат от пандемията, преди цялата страна да бъде поставена под строга карантина през март. Според близките на починалите изключително големият брой на жертвите там се дължи най-вече на лошото управление на кризата. Като за основна грешка на управляващите се сочи закъснялото обявяване на района за „червена зона“ и съответно проточилото се вземане на строги карантинни мерки за възпиране на заразата. Точно това твърдение е в основата на разследване за „умишлена епидемия“, което би трябвало да докаже дали някой има вина за случилото се с трагичнипоследици и кой е той.

Премиерът Конте каза, че „изобщо не се притеснява“ от разпита.

„Съвестно ще изложа всички факти, за които знам. Въобще не се притеснявам. Всички разследвания са добре дошли. Гражданите имат право да знаят, а ние имаме право на отговор", заяви Конте.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още