Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Прокурори влязоха в подразделение на „Газпром” в Румъния по подозрения в шпионаж

Свят

Прокурори влязоха в подразделение на „Газпром” в Румъния по подозрения в шпионаж

Прокурори влязоха в подразделение на Газпром в Румъния по подозрения в шпионаж - Tribune.bg
Снимка:

Прокурори от румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) са извършили тази сутрин обиски в офиси на компанията НИС Петрол (NIS Petrol), подразделение на руския гигант „Газпром”, в Букурещ и Тимишоара, както и в жилища на служители на компанията, по подозрения в шпионаж, съобщава телевизия „Диджи 24”, цитирана в БТА.

Според източници, цитирани от регионалното издание „Воча Тимишулуй”, в ранните часове на деня са извършени обиски на пет частни адреса в Тимишоара и на други три в Букурещ.

Източници от ДРПОПТ са потвърдили за изданието, че въз основа на информации и специални процедури са възникнали „основателни подозрения”, според които серия от документи от чувствително естество, категоризирани като служебна тайна, са били предадени чрез трети лица на чуждестранна тайна служба извън Румъния.

Търговското дружество НИС Петрол ООД е румънско подразделение на сръбската компания НИС (Naftna Industrija Srbije), която е контролирана от руския гигант Газпром.

В. „Адевърул” посочва, че според източници, цитирани от сайта „Опиния Тимишоарей”, разследването визира незаконно предаване на информационни данни за залежите на нефт в Румъния и незаконен достъп до информационни системи.

Вестникът напомня, че в своя статия от 2019 г. разказва за случай със сръбски служител на Газпром, който се е опитал да изнесе секретни документи от Румъния.

През май 2014 г. сръбският геолог Игор Гъркович, служител на Нис Петрол, е заловен от граничната полиция при опит да изнесе документи, съдържащи държавни и служебни тайни, които могат да се съхраняват само при специални условия. Според източници от полицията в автомобила на сръбския гражданин са открити 20 папки, един хард диск, два лаптопа и четири флашки със секретни документи, включително карти на зони, богати на природни ресурси.

Изданието отбелязва, че делото по случая е било „разхождано” пет години между прокурорите и в крайна сметка разследването по най-тежките обвинения е прекратено. Същевременно е започнало разследване срещу друга служителка на НИС Петрол, която се опитала чрез документи измами да спаси сръбския геолог, посочва „Адевърул”.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати