Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Протести в Полша срещу закон, който може да затвори опозиционна медия (СНИМКИ)

Свят

Протести в Полша срещу закон, който може да затвори опозиционна медия (СНИМКИ)

Многохилядни протести в Полша срещу законопроект, смятан от мнозина за опит на управляващата партия да заглуши критична медия, притежавана от американска компания, предаде Би Би Си.

В сряда депутатите ще гласуват поправка, която ще забрани на неевропейски компании да притежават полски телевизионни оператори.

Правителството казва, че законът е необходим, за да спре враждебните чуждестранни сили да поемат контрола върху медиите. 

Опонентите им обаче казват, че това е опит да накара американската компания Discovery да продаде най-голямата телевизионна мрежа в страната TVN, която критикува управлението.

Американските представители разкритикуваха законопроекта.

Ако бъде одобрен, законът заплашва да влоши отношенията със САЩ и да задълбочи загрижеността в Европейския съюз за свободата на медиите в Полша.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви вчера, че законът не е насочен срещу някого, а само цели да защити полското общество.

Доналд Туск, лидер на опозиционната партия „Гражданска платформа“, каза, че свободните медии са стълб на демокрацията и трябва да се бранят. Той обвини управляващите, че се опитват „да се върнат към комунистическия модел“.  

БГНЕСБГНЕС


Топ новини

виж още

Актуална тема