Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Протести в Турция заради оттеглянето от Истанбулската конвенция

Свят

Протести в Турция заради оттеглянето от Истанбулската конвенция

Протести в Турция заради оттеглянето от Истанбулската конвенция - Tribune.bg
Снимка:

38% от жените в Турция са обект на насилие от партньора си, твърди СЗО

Решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за излизане от Истанбулската конвенция за защита на жените от домашно насилие предизвика протести в цялата страна, предаде ДПА.

Правозащитни организации и опозиционни партии настояват указът на президента да бъде отменен.

Излизането от конвенцията ще означава „жените да продължат да бъдат второ качество граждани и да бъдат убивани", написа в Туитър Гьокче Гьокчен, заместник-председателка на основната опозиционна Народнорепубликанска партия. Тя подчерта, че оттеглянето от конвенцията е "незаконно и пренебрегва волята на парламента".

Остри реакции имаше и в Европа след решението на Турция да напусне Истанбулската конвенция. ЕС призова Турция да се върне към конвенцията. Франция и Германия осъдиха решението и изразиха съжаление за действията на Анкара. От Берлин подчертават, че напускането на ключовия договор изпраща погрешен сигнал до Европа и до турските жени.

Турция подписа Конвенцията през 2011 г., но през миналата година отбеляза нарастване на убийствата на жени. Насилието над жени е широкоразпространено явление в Турция. В страната няма официална статистика за убийствата на жени. По данни на Световната здравна организация 38 процента от жените в Турция са обект на насилие от партньора си, докато в Европа жените обект на насилие са средно 25 процента.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети