Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Проучване: Чехи и поляци са най-прозападни в Източна Европа, българите – на дъното

Свят

Проучване: Чехи и поляци са най-прозападни в Източна Европа, българите – на дъното

Проучване: Чехи и поляци са най-прозападни в Източна Европа, българите – на дъното - Tribune.bg
Снимка:

България показва най-малко евро-атлантическа ориентация сред страните от Източна Европа. Тя е единствената страна, в която подкрепата за напускане на Алианса се е увеличила през последната година (38% желаят да напуснат НАТО). Това съобщава базираният в Братислава мозъчен тръст GLOBSEC, съсредоточен в по-доброто разбиране на глобалните тенденции и техните последици за обществото, икономиката и сигурността.

Въпреки нахлуването в Украйна, 57% от българите все още не смятат, че Русия представлява заплаха за сигурността на страната, а 30% смятат, че Русия е най-важния стратегически партньор.

Русия се възприема като заплаха за сигурността от 45% в Унгария. Възприятията, че Русия е стратегически партньор не са повлияни от войната - около 35% определят Русия като стратегически партньор.

В Чехия подкрепа за оставане в ЕС се е увеличила с 13 процентни пункта в сравнение с последната година и сега възлиза на 80%. 50% от чехите възприемат Китай като заплаха за сигурността, което е най-високото ниво в региона.

Полските респонденти се оценяват като най-горещи привърженици на НАТО в региона, като 95% от тях се обявяват за оставане. САЩ затвърждават позицията си сред най-важните стратегически партньори за поляците - 73% смятат Вашингтон за такъв. Поляците също така изразяват най-голяма готовност в региона да подкрепят Украйна, като 88% от тях подкрепят по-нататъшни санкции срещу Русия, дори с цената на по-високи цени на продуктите.

Румъния е единствената страна в региона, където подкрепата за западната геополитическа ориентация намалява от 43% на 27% през последната година. Тревожните 22% от анкетираните смятат, че Русия има право да нахлуе в Украйна, а 26% смятат, че Западът е отговорен за войната, като провокира Русия. Румъния също е единствената изследвана страна, в която удовлетвореността от демокрацията е намаляла (от 30% на 23%).


Топ новини

виж още
Актуална тема