Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Проучване: Имунизираните с Johnson & Johnson могат да получат бустерна доза с РНК ваксина

Свят

Проучване: Имунизираните с Johnson & Johnson могат да получат бустерна доза с РНК ваксина

Снимка:

Хората, които са избрали да се ваксинират с препарата на Johnson & Johnson, може да се възползват от бустерната доза на препаратите на Пфайзер или Модерна, показват предварителните резултати от американско проучване.

Изследването, финансирано от Националния здравен институт (NIH), бе дългоочаквано заради възможността от „смесването“ на ваксини и използването на ваксина, различна от първоначалните дози. Към момента това не е разрешено в страната.

Проучването е проведено сред 458 възрастни, които са били ваксинирани с една от трите одобрени от САЩ ваксини (Пфайзер, Модерна, Янсен) в продължение на най-малко 12 седмици.

Всяка от тези три групи е била разделена на три нови групи, в които хората са ваксинирани с различните препарати. Деветте групи са се състояли от 50 души всяка. За целите на изследването учените са анализирали антителата на хората в рамките на 15 дни след поставянето на дозата.

При хората, първоначално ваксинирани с препарата на Янсен, нивата на антитела са били четири пъти по-високи след бустерната доза на Янсен, 35 пъти по -високи след подсилваща игла с Пфайзер, и 76 пъти по -високи след ваксинация с Модерна.

Проучването, което все още не е рецензирано, обаче има няколко ограничения. Броят на участниците е малък и имунният отговор може да се развие с течение на времето, след 15-те дни, наблюдавани по време на проучването.

Данните от изследването са предварителни и предстои да бъдат разгледани отново.  


Топ новини

виж още

Актуална тема