Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Пулицър” за заснемането на убийството на Джордж Флойд

Свят

„Пулицър” за заснемането на убийството на Джордж Флойд

Снимка:

Тийнейджърка, заснела убийството на Джордж Флойд от бял полицай, получи специална награда за журналистика от борда на „Пулицър”.

Дарнела Фрейзър, която е на 18 години, получи наградата за своята смелост, казаха от комисията на „Пулицър”.

Филмът ѝ предизвика протести за расова справедливост по целия свят и беше използван като доказателство в процеса, в който беше осъден полицая Дерек Шовин.

Протести в САЩПротести в САЩ

Комитетът заяви, че награждават Фрейзър за „смелото записване на убийството на Джордж Флойд, видеоклип, който предизвика протести срещу полицейската жестокост по целия свят, подчертавайки решаващата роля на гражданите в стремежа на журналистите за истина и справедливост“.

Фрейзър се оказва в близост до мястото на ареста на Флойд, докато се е разхождала с братовчед си в Минеаполис на 25 май миналата година.

Тя заяви пред съда по-рано тази година, че е започнала да записва инцидента на телефона си, защото „видях човек, ужасен, молещ се за живота си“.

Кадрите бяха използвани като доказателство по делото за убийството на Шовин по-рано тази година.

„Когато гледам Джордж Флойд, гледам баща си, гледам брат си, братовчедите си, чичовците си - защото всички са черни“, каза тя със звучен плач. “И гледам как това е можело да бъде един от тях.”

Фрейзър описва как е чула Флойд да казва „Не мога да дишам”.

Видеото беше разпространено по целия свят и предизвика масови протести в САЩ.

За мнозина смъртта на Флойд при ареста се превърна в символ на полицейска жестокост - особено срещу цветнокожи - и предизвика демонстрации за расова справедливост.  

Протести в САЩПротести в САЩ

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още