Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пушенето уврежда и зрението

Свят

Пушенето уврежда и зрението

Пушенето уврежда и зрението - Tribune.bg
Снимка:

Малцина са запознати с този риск

Милиони хора се излагат на риск от ослепяване, като продължават да пушат цигари. Това предупреждават специалисти, цитирани от BBC. Пушачите са 2 пъти по-предразположени да загубят своето зрение, отколкото непушачите, посочват от Кралски национален институт на слепите (RINB) във Великобритания. Това е така, защото в тютюневия дим се съдържат тежки метали като мед и олово. Те могат да се натрупат зад очите и да доведат до редица проблеми със зрението. Не се изключва и пълна слепота.

Въпреки това масово хората са наясно, че вредният навик води до рак и уврежда дробовете, но малцина знаят за опасността за очите.  Статистика на Асоциацията на оптометристите (AOP) показва, че само 1 на 5 души разпознава риска от ослепяване, до който може да доведе тютюнопушенето.

В анкетата на AOP са участвали 2 006 възрастни, от които 18% посочват, че са запознати с риска от ослепяване или намаляване на зрителните способности от тютюнопушенето, докато 76% са посочили, че знаят само, че то може да причини рак. Експертите съветват отказване от пушенето, за да се намали рискът от заболявания.

„Много хора са запознати с връзката между тютюнопушенето и рака, но много малко осъзнават влиянието, което пушенето оказва върху очите“, коментира Аиша Фазлани, специалист по оптика и клиничен и регулаторен съветник на АОР.

Във Великобритания 17% от мъжете и 13% от жените – около 7,4 милиона души, са пушачи. Повече от половината (61%) от тях казват, че искат да се откажат.

Данните от Службата за национална статистика показват, че делът на настоящите пушачи намалява, като най-големият спад от 2011 г. насам се наблюдава сред 18 до 24-годишните. През 2017 г. около 2,8 милиона души (5,5%) от Обединеното кралство са използвали електронни цигари и най-честата посочена причина за употребата им е желание за отказ от тютюнопушенето.

Превод: Десислава Витанска

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема