Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Путин искаше да „замрази“ съюзниците на Украйна, но в Европа е рекордна жега за януари

Свят

Путин искаше да „замрази“ съюзниците на Украйна, но в Европа е рекордна жега за януари

Путин искаше да замрази съюзниците на Украйна, но в Европа е рекордна жега за януари - Tribune.bg
Снимка:

Мъж се гмурка в езеро в Швейцария, януари 2023

Годината едва започна, но Европа вече счупи тревожен брой метеорологични рекорди, след като екстремните горещини се разпространиха из целия континент. На Нова година най-малко осем европейски държави регистрираха най-топлия си януарски ден: Лихтенщайн, Чехия, Полша, Холандия, Беларус, Литва, Дания и Латвия, според климатолога Максимилиано Ерера, който проследява екстремните температури по целия свят.

Това е „най-екстремната гореща вълна в европейската история“, каза Ерера пред CNN. Градовете, които често са покрити със сняг, отбелязаха скок на температурите до нива, които обикновено се наблюдават през лятото. „Истинската „чудовищна“ част от това топло време беше от 31 декември до 1 януари“, каза Ерера пред CNN. На 1 януари Вадуц, столицата на Лихтенщайн, отчете връх от 20 градуса по Целзий, чешкият град Яворник достигна 19,6 градуса, а Йодловник, село в Полша, отчете връх от 19 градуса. Украйна също регистрира най-високата си температура през януари без Крим.

Като се вземе предвид скока на температурите над нормалните нива, настоящото метеорологично събитие е дори по-екстремно от горещите вълни, които изпепелиха голяма част от Европа миналото лято, каза Ерера. И не само, че топлината е необичайно интензивна, тя също така обхваща голяма територия, от границите на Европа с Азия до северна Испания. „За първи път гореща вълна в Европа може да съперничи на най-интензивната, регистрирана някога в Северна Америка“, каза Ерера.

Движещата сила зад изключителната жега беше топла въздушна маса от западното крайбрежие на Африка, която се движеше през Европа, носейки необичайно топли условия, според метеорологичната служба на Обединеното кралство.

Докато метеоролозите казват, че е твърде рано тази екстремна жега да се приписва еднозначно на климатичните промени, учените предупредиха, че екстремните метеорологични явления стават все по-чести и по-интензивни. „Повишаването на средните глобални температури, причинено от човешки дейности, като изгарянето на изкопаеми горива, прави по-вероятно температурните рекорди да бъдат счупени“, твърди Ребека Оукс, климатолог в Met Office.

Рекордните температури разтревожиха метеоролозите, но също така помогнаха за облекчаване на енергийната криза, обхванала континента. Цените на природния газ в Европа скочиха след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като президентът Владимир Путин ограничи доставките за континента и много страни намалиха вноса си от Русия. Но тази безпрецедентна вълна от топло време означава по-ниско търсене на газ, допринасяйки за спада на цените на природния газ до най-ниското си ниво, откакто Русия започна своята инвазия през февруари миналата година, според данни от Refinitiv.

Необичайно топлото време помогна и на Украйна. „Поради топлото време потреблението на (енергия) в Украйна е намалено“, съобщи държавният електроенергиен оператор на страната Ukrenergo във вторник. Антон Герашченко, съветник на украинското правителство, написа в Туитър на Нова година: „Путин искаше да „замрази“ украинските съюзници и да победи Украйна. Вместо това дори времето е на наша страна“.

Но докато топлото време може да осигури известно облекчение, метеоролозите предупреждават, че това е и поглед към тревожно бъдеще. Европа навлезе в „неизследвана територия“, каза Ерера.

„Едно е да победиш вековен рекорд с няколко знака след десетичната запетая, друго е да разбиеш около 5000 рекорда за два дни, в някои случаи с марж от над 5 градуса по Целзий.“


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети