Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Путин нарече Дзинпин „скъп приятел”. Призова за тясна координация с Китай във външната политика

Свят

Путин нарече Дзинпин „скъп приятел”. Призова за тясна координация с Китай във външната политика

Путин нарече Дзинпин скъп приятел. Призова за тясна координация с Китай във външната политика - Tribune.bg
Снимка:

Президентът Владимир Путин похвали китайския президент Си Дзинпин за инициативата „Един пояс, един път“ и го нарече „свой приятел“. Той прикани за глобални инвестиции в маршрута в Северно море, който според него може да задълбочи търговията между Изтока и Запада. Визитата е втора за Путин извън Русия след началото на инвазията в Украйна и заповедта за ареста му.

Руският президент подчерта, че страната му може да играе ключова роля в съживяването в съвременността на древния Път на коприната.

„Относно Северния морски път Русия не просто предлага на партньорите си да използват активно неговия транзитен потенциал. Нещо повече - каним заинтересованите страни да участват пряко в неговото развитие“, заяви руският държавен глава, цитиран от ТАСС.

Путин изтъкна, че „още през следващата година навигацията за товарните кораби от ледови клас по цялото протежение на Северния морски път ще стане целогодишна“.

Руският държавен глава заяви, че тясната координация с Китай по отношение на външната политика е от решаващо значение в сегашната трудна обстановка.

Китай и Русия поддържат тясна и ефективна стратегическа координация, а обемът на двустранната търговия достигна исторически връх, заяви от своя страна китайският президент пред руския си колега. Джинпин е добавил, че политическото доверие между двете страни непрекъснато се задълбочава. Той е подчертал и добрите работни отношения с Путин, като е отбелязал, че двамата са се срещали 42 пъти за последните 10 години, отбелязва Синхуа.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати