Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Путин не блъфира за ядрените оръжия, смята Жозеп Борел

Свят

Путин не блъфира за ядрените оръжия, смята Жозеп Борел

Путин не блъфира за ядрените оръжия, смята Жозеп Борел - Tribune.bg
Снимка:

Русия трябва да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН, заяви по-рано Шарл Мишел

ЕС трябва да приеме сериозно заплахите на Путин, че може да използва ядрени оръжия в конфликта в Украйна. Това каза в интервю за Би Би Си Жозеп Борел -  върховния европейски представител по външната политика и сигурността.

„Путин се сблъска с неуспехи на бойното поле, като силите му бяха отблъснати от украинска контраофанзива.

„Това е опасен момент, защото руската армия беше притисната в ъгъла, а реакцията на Путин - заплаха с използване на ядрено оръжие – е много лоша“, каза Борел.

Седем месеца от началото на нахлуването на Русия в Украйна анализаторите са съгласни, че силите на президента Путин са изостанали, но той казва, че трябва да се постигне „дипломатическо решение“, което „запазва суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.„В противен случай можем да завършим войната, но няма да имаме мир и ще имаме друга война“, каза той.

В обръщение към нацията по-рано тази седмица Путин каза, че страната му разполага с „различни оръжия за унищожение“ и ще „използва всички средства, с които разполагаме“, добавяйки: „Не блъфирам“.

„Когато хората кажат, че това не е блъф, трябва да ги вземете на сериозно“, каза г-н Борел.

 По-рано друг представител на ЕС - Шарл Мишел заяви, че Русия трябва да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН. 

Според председателя на Съвета на Европейския съюз, когато постоянен член на Съвета започне непровокирана и неоправдана война, война, която е осъдена от Общото събрание, отстраняването на този член, трябва да бъде автоматично.

„Използването на правото на вето би трябвало да е изключение, но то се е превърнало, както видяхме, в правило. Необходима е реформа, и то спешно”, каза Мишел, обръщайки се към Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е изисквал Русия да бъде лишена от правото си на вето, докато води война, припомня Ройтерс.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети