Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Путин подписа указ за репатриране на валута

Свят

Путин подписа указ за репатриране на валута

Путин подписа указ за репатриране на валута - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за репатриране на чуждестранна и руска валута от резиденти, участващи в чуждестранни икономически дейности, съобщи ТАСС. Документът беше публикуван в официалния портал за правна информация.

Според постановлението руските компании ще могат да изпълняват задълженията си към притежателите на чуждестранни еврооблигации, като пласират в тяхна полза облигации със сходни условия, включително срокове и доходност.

Според указа на Путин правителствена комисия ще може да налага ограничения на износителите, които кредитират чуждестранна валута в чуждестранни сметки.

„Да се даде на правителствената комисия за контрол на чуждестранните инвестиции в Руската федерация правото да налага ограничения върху кредитирането на чуждестранна валута от резиденти по техни сметки (депозити), открити в банки и други организации на финансовия пазар, намиращи се извън територията на Руската федерация, както и върху паричните преводи без откриване на банкова сметка, използвайки електронни платежни средства, предоставяни от чуждестранни доставчици на платежни услуги“, се казва в документа.

Президентът Путин забрани на жителите на страната да превеждат средства в чуждестранна валута, получени под формата на дивиденти от руски компании, по чуждестранни сметки.

По-специално, въпросът се отнася до въведената през февруари забрана за резиденти да прехвърлят чуждестранна валута по сметките си в чужбина. По-късно това ограничение е променено за физическите лица и според Централната банка сега се прилага за преводи от руснаци на стойност над 1 млн. долара.

Според новия указ разпоредбата, забраняваща подобни сделки, се прилага, „ако кредитирането в чуждестранна валута и паричните преводи са свързани с прехвърлянето от резиденти на средства, получени под формата на дивиденти от акции на руски акционерни дружества или при разпределяне на печалби на руски дружества с ограничена отговорност, търговски дружества и производствени кооперации“.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати