Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Путин подписа закон за удължаване на СТАРТ-3

Свят

Путин подписа закон за удължаване на СТАРТ-3

Путин подписа закон за удължаване на СТАРТ-3 - Tribune.bg
Снимка:

Руският президент Владимир Путин подписа закон за удължаване на Договора между Руската федерация и Съединените щати за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ, наричан още СТАРТ-3) до 5 февруари 2026 г. Това беше съобщено на уебсайта на Кремъл, цитирано от ТАСС.

Федералният закон влиза в сила от деня на официалното му публикуване.

Както се съобщава на уебсайта на Кремъл, законът ратифицира споразумението за удължаване на Договора от 2010 г., сключено на 26 януари 2021 г. между Русия и САЩ под формата на размяна на ноти.

„Удължаването на договора отговаря на националните интереси на Руската федерация, позволява да се поддържа прозрачността и предвидимостта на стратегическите отношения между Русия и САЩ, да се поддържа стратегическа стабилност в света, както и има положителен ефект върху международната ситуация и насърчаване развитието на процеса на ядрено разоръжаване“, отбеляза Кремъл.

Русия и САЩ подписаха Договора за СНВ през 2010 г. Според неговите условия всяка страна намалява стратегическите си нападателни въоръжения по такъв начин, че седем години след влизането в сила на документа и след това, общият им брой няма да надвишава 700 разгърнати междуконтинентални балистични ракети (МБР), подводни балистични ракети (ПБР) и тежки бомбардировачи (ТБ), 1 550 бойни глави, 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки на МБР, ПБР и ТБ.

Москва многократно призова Вашингтон да не отлага разрешаването на въпроса за удължаване на срока на документа и го характеризира като златен стандарт в областта на разоръжаването.

На 22 януари говорителят на Белия дом Джен Псаки обяви, че САЩ подкрепят удължаването на договора за пет години. Според нея документът отговаря на интересите на националната сигурност на САЩ.

На 26 януари Москва и Вашингтон обмениха дипломатически ноти относно постигането на споразумение за удължаване на Договора СТАРТ. Руският президент Владимир Путин и американският му колега Джо Байдън в телефонен разговор във вторник изразиха задоволство от този факт. Същата вечер руският лидер внесе в Държавната дума законопроект за ратифициране на споразумението за удължаване на Договора за пет години - до 5 февруари 2026 г.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати