Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Путин предупреди НАТО, че са близо до „червените линии“, Москва готова с отговор „още сега“

Свят

Путин предупреди НАТО, че са близо до „червените линии“, Москва готова с отговор „още сега“

Путин предупреди НАТО, че са близо до червените линии, Москва готова с отговор още сега - Tribune.bg
Снимка:

Русия ще плати висока цена, ако използва сила срещу Украйна, предупредиха от Алианса

Остри думи и взаимни предупреждения размениха Русия и НАТО във вторник.

„Ако на територията на Украйна се появят нападателни ракетни съоръжения, времето за полет до Москва ще бъде 7-10 минути. В случай на разполагане на хиперзвуково оръжие - пет минути. Само си представете… Какво ще правим при такъв сценарий? Тогава ще трябва да направим нещо реципрочно срещу тези, които ни заплашват по този начин. И можем да направим това още сега“.

Това предупреди руският президент Владимир Путин по време на инвестиционен форум в Москва. Той подчерта, че разполагането на подобни военни съоръжения в близост до руската граница ще се разглежда като преминаване на „червените линии“ и „натискане на спусъка“ срещу Русия.

Путин предупреждава, че Русия съвсем скоро успешно е тествала нова хиперзвукова ракета с морско базиране, която ще бъде въведена в експлоатация в началото на новата година и взима разстоянието до Украйна за 5 минути при скорост девет пъти по-висока от скоростта на звука. Въпреки почти директната заплаха, руският президент изказва надежда, че „ще надделее здравият разум“.

Русия отхвърли опасенията, че готви настъпление срещу украинската територия – придвижването на войските към границата имало чисто отбранителен характер.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна заплаши Москва с „висока цена, ако отново използва сила срещу независимостта на нацията на Украйна“. Той допусна икономически, финансови и политически санкции срещу Москва. Той говори пред журналисти на влизане за срещата на външните министри от НАТО в Рига, Латвия.

„Имаме различни възможности и през годините, в отговор на предишна употреба на военна сила от страна на Русия срещу Украйна, показахме, че можем да поддържаме тежки икономически и финансови санкции, политически санкции. А също така фактът, че увеличихме присъствието си тук, в региона, както в Черноморския регион, така и в Балтийския регион, във въздуха, по суша или по море, е пряка реакция на руското военно нахлуване в Украйна и незаконното анексиране на Крим“, каза той.  


Топ новини

виж още