Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Путин премахна монопола на „Газпром“ над руския газ в Европа

Свят

Путин премахна монопола на „Газпром“ над руския газ в Европа

Путин премахна монопола на Газпром над руския газ в Европа - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на Русия Владимир Путин е разпоредил на „Роснефт“ да подготви и представи до март 2022 г. проект за износ на газ за Европа. Досега монопол за такъв износ имаше „Газпром“. Основната причина за новия проект е повишеното търсене на газ на Стария континент, пише агенция „Интерфакс“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е потвърдил пред журналисти, че руският президент е наредил на правителството, съвместно с „Роснефт“ и „Газпром“ да излязат с предложение за износ на 10 милиарда кубични метра газ.

„Роснефт“ е третият по големина холдинг в страната, а в него 20-процентов дял притежава „Бритиш петролиъм“. Освен с добив на нефт, компанията е и голям производител на природен газ. Сред активите ѝ са залежи, разработвани от бившата петролна фирма „Юкос“ на милиардера Михаил Ходорковски.

Цените на газа в Европа растат главоломно през последните месеци, а „Газпром“ не е в състояние да задоволи търсенето. Отваряне на тръбите на Газпром за „Роснефт“ би помогнало на Русия да изпълни ангажиментите си към европейските потребители, отбелязва и АФП.

Според европейското законодателство строителят и операторът на газопровод не могат да бъдат едно и също лице, като това бе един от проблемите пред проекта „Северен поток 2“. Още миналата година се заговори, че 50% от тръбата може да бъде предоставена на друга компания и много вероятно сега това да бъде „Роснефт“, с което Русия ще изпълни европейските изисквания.  

 


Етикети Путин, газ

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още