Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Путин след анексията: Русия е готова за преговори с Украйна

Свят

Путин след анексията: Русия е готова за преговори с Украйна

Путин след анексията: Русия е готова за преговори с Украйна - Tribune.bg
Снимка:

„Русия е готова за преговори с Украйна“, заяви руският президент Владимир Путин в речта си на церемонията в Кремъл по анексирането на украинските окупирани региони. Той заяви, че жителите на „освободените“ територии са направили ясен избор и „Русия ще гарантира сигурността на новите региони“.

Президентът допълни, че жителите на тези земи ще станат руски граждани, като „ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област имат обща съдба с Русия“.

„Жителите на Донбас, Херсонска и Запорожка област стават руснаци завинаги“, заяви руският президент Владимир Путин на официалната церемония по подписване на договорите за приемането на четирите украински области в състава на Русия. 

Президентът на Русия призова Украйна да уважи избора на жителите на „освободените“ от Русия региони и заяви, че „правото на самоопределение е залегнало в Устава на ООН“.

„Нашите сънародници, нашите братя и сестри в Украйна – родна част на нашия обединен народ – видяха с очите си какво готвят на цялото човечество управляващите кръгове на така наречения Запад. Тук те по същество просто свалиха маските си, показаха истинската си същност“, каза президентът.

Руският президент отново обвини Запада, че води хибридна война срещу Москва.

„Те искат да бъдем тяхна колония. Те първи нарушиха правилата, касаещи границите на страните. Те настояват всички да приемат греховете им. Те нямат нужда от Русия! Ние имаме нужда от Русия“, посочи той и допълни, че Запада прави опит да заличи културата на Русия и да ѝ наложи своите технологии и валути.

„Западът се надяваше, че Русия ще се разпадне през 90-те години на миналия век, не му дава мира съществуването на такава държава", подчерта Путин.

„Западът е готов да престъпи всичко, за да запази неоколониалната система, която му позволява да паразитира, всъщност да ограбва света за сметка на силата на долара и технологичния диктат, да събира истинска дан от човечеството“, каза президентът.

След подписването Путин и проруските лидери се хванаха за ръце и скандираха „За Русия!“, предаде Франс прес.

БГНЕСБГНЕС

ЕС осъди анексията. „Категорично отхвърляме и недвусмислено осъждаме незаконното анексиране от Русия на украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон“, се посочва в съвместно изявление на държавите от ЕС. 

Русия излага на опасност световната сигурност, като умишлено подкопава основания на правила международен ред и грубо нарушава основните права на Украйна на независимост, суверенитет и териториална цялост - основни принципи, заложени в Устава на ООН и международното право. Не признаваме и никога няма да признаем незаконните "референдуми", които Русия използва като претекст за това по-нататъшно нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати.

Ще засилим европейските санкции заради незаконните действия на Русия. Те допълнително ще повишат натиска над Русия да прекрати тази война. ЕС твърдо застава зад Украйна и ще продължи да предоставя икономическа, военна и финансова подкрепа на Украйна докато е необходимо, се допълва в изявлението.

На Червения площад в Москва се проведе концерт с хиляди хора, където се появи и президентът Владимир Путин.

Събитието се проведе, за да отбележи съобщението на Русия за анексирането на четири украински територии. Към президента се присъединиха други руски лидери и всички изпяха националния химн, докато се виждаха тълпи да развяват знамена. Концертът беше предаван на живо по държавната телевизия.

БГНЕСБГНЕС


 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати