Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Путин с предупреждение: Южна Корея ще направи „голяма грешка“, ако даде оръжие на Украйна

Свят

Путин с предупреждение: Южна Корея ще направи „голяма грешка“, ако даде оръжие на Украйна

Путин с предупреждение: Южна Корея ще направи голяма грешка, ако даде оръжие на Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Владимир Путин предупреди Южна Корея, че ще направи „голяма грешка“, ако въоръжи Украйна във войната срещу Русия. Неговите коментари идват, след като Сеул заяви, че обмисля подобна възможност в отговор на новия пакт на Русия и Северна Корея да си помагат взаимно в случай на „агресия“ срещу която и да е от страните.

Москва „ще... [вземе] решения, които едва ли ще се харесат на сегашното ръководство на Южна Корея“, ако Сеул реши да достави оръжия на Киев, каза Путин пред репортери в четвъртък.

Руският лидер говори във Виетнам, малко след пищно посещение в Пхенян, където подписа споразумение за взаимна отбрана със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Путин също предупреди, че Москва е готова да въоръжи Пхенян, ако САЩ и техните съюзници продължат да доставят на Украйна оръжия. „Тези, които доставят тези оръжия, вярват, че не са във война с нас. Казах, включително в Пхенян, че след това си запазваме правото да доставяме оръжия на други региони на света“, обяви Путин.

По-рано Сеул осъди руско-севернокорейското споразумение като заплаха за националната сигурност, а съветникът по националната сигурност Чан Хо-джин заяви, че страната му планира да „преразгледа въпроса за оръжейната подкрепа за Украйна“.

След заплахите на Путин президентската канцелария на Южна Корея заяви в петък, че ще обмисли „различни варианти“ за доставка на оръжия за Украйна и нейната позиция ще зависи от това как Русия ще подходи към този въпрос, пише Би Би Си.

Той също беше привикан руския посланик Георгий Зиновиев.

Въпреки че Южна Корея предостави хуманитарна помощ и военно оборудване на Украйна, тя досега отказва да дава оръжия, тъй като има официална политика да не въоръжава страните във война.

Някои в Украйна се надяваха, че задълбочаващото се военно сътрудничество между Москва и Пхенян ще накара Сеул да преосмисли подхода си. По-рано анализатори казаха, че Киев ще използва посещението на Путин в Пхенян, за да увеличи натиска.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати