Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Путин се потопи в ледени води за Богоявление (ВИДЕО)

Свят

Путин се потопи в ледени води за Богоявление (ВИДЕО)

Снимка:

Руският президент Владимир Путин се потопи в ледените води край Москва.

Днес в Русия празнуват Богоявление. През последните години държавният глава не променя традицията и се хвърля по три пъти в изрязания в леда кръст.

Руският лидер хвърли дебелото палто и ботушите си при температури от -20 градуса по Целзий и влезе в басейн, заобиколен от сняг и изправен пред голям кръст от лед. 68-годишният руски лидер се потопи три пъти, кръстейки се в съответствие с традицията.

Кремъл казва в изявление, че традицията „почита един от основните християнски празници - кръщението Господне“.

Всяка година на 19 януари десетки хиляди православни отбелязват Богоявление, като се потапят в езера или реки. Войници участваха в Богоявленско къпане в цялата страна.

Само в Централния военен окръг около 10 000 души се гмурнаха в „Йордан“. Специалисти от Министерството на отбраната на Русия подготвиха 50 басейна, като ги оборудваха със специални платформи и стълби, за да улеснят достъпа на поклонниците в цялата страна, желаещи да отбележат кръщението на Исус Христос. Въпреки че ритуалът е популярен сред руските политици и дори чуждестранни дипломати, Православната църква заяви, че събитието всъщност не е канонична традиция и го нарече „вид мода“.  

 


Коментари (2)

Вальо Коя традиция??? Руските комунисти събориха стотици хиляди църкви, убиха неизброим свещеници и милиони вярващи, защото религията била опиум, дори в Москва и Ленинград големите катедрали бяха затворени или превърнати в складове.... Та, за каква традиция говорят претендират комунягите???
19.01.2021 18:52 / Отговор
Колко сме щастливи Имаме, по традиция, новогодишната програмата на московския държавен цирк с изтъкнатия клоун Путя
19.01.2021 20:03 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още