Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Борис Джонсън твърди, че Путин заплашил да го убие с ракета

Свят

Борис Джонсън твърди, че Путин заплашил да го убие с ракета

Борис Джонсън твърди, че Путин заплашил да го убие с ракета - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на Русия Владимир Путин заплашил бившия британски премиер Борис Джонсън с ракетна атака. Това се е случило преди руските сили да влязат в Украйна, споделя експремиерът за нов документален филм на Би Би Си, който ще бъде излъчен днес.

"В един момент той ме заплаши и каза: "Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута" или нещо подобно", цитира Джонсън думите на Путин.

Заплаха е дошла в телефонен разговор точно преди началото на войната 24 февруари.

"Мисля, че от много спокойния тон, който възприемаше, изглеждаше, че той просто се подиграваше с опитите ми да го накарам да преговаря", коментира Джонсън. Той допълва, че по време на "най-необикновения разговор" Путин се е държал "много фамилиарно" и не можело да се разбере дали заплахата е истинска.

Предвид предишните руски атаки срещу Обединеното кралство, последното от които е в Солсбъри през 2018 г., всяка заплаха от руския лидер, колкото и несериозно да е отправена, вероятно експремиерът на Великобритания не би имал друг избор, освен да я приеме сериозно, посочва в коментара си Би Би Си.

Бившият британски премиер твърди, че се е мъчил да убеди Путин, че няма непосредствена перспектива Украйна да се присъедини към НАТО, като същевременно го предупреждава, че всяка инвазия ще означава "повече НАТО, а не по-малко НАТО" по границите на Русия. В началото на миналата година той и други западни лидери тогава демонстрираха подкрепа за Украйна и полагаха опити да възпрат руска атака.

Би Би Си припомня, че на 11 февруари, министърът на отбраната Бен Уолъс отлита за Москва, за да се срещне с руския си колега Сергей Шойгу.

Документалният филм "Путин срещу Запада" разкрива, че Уолъс си е тръгнал с уверението, че Русия няма да нахлуе в Украйна, но според него и двете страни са знаели, че това е лъжа. Той я определя като "демонстрация на сила, което по думите му означава - "Аз ще ви излъжа, вие знаете, че лъжа, и знам, че вие знаете, че лъжа, но пак ще ви излъжа".

Документалният филм очертава нарастващото разделение между руския лидер и Запада в годините преди нахлуването в Украйна.

 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети