Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Работещите от къщи в Словения вече трябва да имат COVID сертификат

Свят

Работещите от къщи в Словения вече трябва да имат COVID сертификат

Снимка:

Ако не представят такъв, могат да бъдат глобени от работодателя

Работещите от къщи в Словения вече трябва да имат сертификат за ваксинация, преболедуван COVID или отрицателен тест на коронавирус, съобщи Министерството на труда, цитирано от местните  медии.

Ако работещите нямат сертификат, те трябва да се тестват с бърз антигенен тест най-малко веднъж седмично, след което да изпратят на работодателя документ с датата на тестването, резултата от тестването и подпис.

Разходите за тестването се поемат от работодателя.

Ако работещият не направи това се смята, че е нарушил задълженията, произтичащи от работните отношения и работодателят може да го санкционира в съответствие със закона за работните отношения, обясниха от министерството.

В същото време в отворено писмо до правителството словенските заведения за хранене поискаха отмяна на сертификатите, защото посетителите има намаляват.

„Да се хване инфекцията на откритите тераси е малък, а се предвижда посетителите, които не са били ваксинирани или прекарали вируса, не могат дори да влязат на терасата, където мястото за хранене е на три метра встрани. Това е неприемливо и не би трябвало да е нашата нова отговорност“, казват те в протеста си. Заведенията се оплакват и от липса на персонал.   


Топ новини

виж още

Актуална тема