Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Рама: Мини Шенген не е „план Б” за Западните Балкани

Свят

Рама: Мини Шенген не е „план Б” за Западните Балкани

Снимка:

Идеята за изграждане на регионален Шенген и сътрудничество между шестте държави от Западните Балкани, основано на четирите свободи на Европейския съюз, не е заместител, а най-добрият начин да се подготвим за присъединяване към ЕС. Това заяви за EURACTIV министър-председателят на Албания Еди Рама, цитиран от БГНЕС.

На 17 февруари Европейската комисия ще бъде домакин на международната донорска конференция за Албания, за да помогне за възстановяването на страната след разрушителното земетресение през ноември 2019 г.

Предоставената помощ, според Рама, ще помогне на Албания да се справи с предизвикателството и да направи възможно връщането възможно най-скоро на 17 000 временно разселени албанци в сигурни домове.

Това показва неразривната връзка между ЕС и Албания, която положи всички усилия осъществяване на напредък по пътя към еврочленство.

Независимо от многобройните коментари и прогнози, свързани с отказа да бъде предоставена дата за преговори за членство на Албания и на Северна Македония, албанците остават верни на своите демократични ценности и смятат, че европейската интеграция няма алтернатива.

„Трябва да си свършим работата, да извършим реформите и да убедим европейските си партньори, че имаме всичко необходимо, за да започнем преговори за присъединяване сега и да бъдем бъдещи членове на клуба”, заяви Рама.

Той изрази надежда, че държавите-членки ще се обединят около новата методология за разширяването, която ще направи процеса на присъединяване по-надежден и предвидим.

Рама бе категоричен, че правителството му ще продължи да работи в тясно сътрудничество с партньорите от ЕС по всички въпроси, свързани укрепване на демокрацията и върховенството на закона.

Той подчерта, че над 90% от обществото подкрепя членството в ЕС и на практика в Албания няма нито една антиевропейска политическа партия.

Страната е наясно, че този процес няма да бъде лесен и ще изисква трансформация на съществуващите икономически, социални и политически системи.

В същото време Европейският съюз също се нуждае не само от стабилност в Западните Балкани, но и от помирение.

„Идеята за приобщаващ регионален Шенген и сътрудничество между нашите шест държави, основаващи се на четирите свободи на Европейския съюз (свободното движение на стоки, капитали, услуги и труд) не е план Б, утешителна награда, която да покажем на разочарованите граждани”, заяви албанският премиер.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още