Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Расте броят на бездомните хора в Англия

Свят

Расте броят на бездомните хора в Англия

Расте броят на бездомните хора в Англия - Tribune.bg
Снимка:

С около една четвърт (26%) се е увеличил броят на бездомните хора в Англия през миналата година. Причината са разходите за живот, предизвикана от нарастващата инфлация, става ясно от официални данни, цитирани от АФП.

Според годишното преброяване, извършвано от местните власти и публикувано от правителството, през есента на 2022 г. общо 3069 души са спали "на сухо" през една нощ. Това е първото увеличение от 2017 г. насам. То показва 26-процентов скок спрямо 2021 г., се казва в изявление на Министерството на жилищното настаняване.

Общият брой бездомни е с над три четвърти по-голям от този през 2010 г., когато започна първото правителствено преброяване на бездомните.

Заради временните мерки при пандемията от коронавирус през 2020 г. и 2021 г. е имало по-малко хора, които са спали на улицата.

Рик Хендерсън, ръководител на благотворителната организация Homeless Link, нарече миналогодишното увеличение "шокиращо" и призова правителството да увеличи финансирането в бюджета си, който трябва да бъде готов на 15 март.

"26-процентното увеличение е доказателство за това как кризата с разходите за живот изостри дългогодишните фактори за бездомността, като например недостига на достъпни жилища", каза той.

Бездомни хора има във всички региони на Англия, но е най-многобройни са в Лондон, където по време на преброяването са открити 858 души, които спят на улицата.

Кметът на Лондон Садик Хан призова правителството "спешно да увеличи подкрепата" за бездомните.

Проучването преброи броя на бездомните хора, които спят или им предстои да спят на места като палатки и самоделни подслони.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати