Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Расте броят на жертвите след земетресението в Албания

Свят

Расте броят на жертвите след земетресението в Албания

Снимка:

Около 600 са ранените, няма данни за пострадали българи

Увеличават се жертвите на разрушителното земетресение в Албания. 14 вече са починалите, като повечето са открити затрупани под развалините на срутени сгради. Три големи жилищни сгради са разрушени, като има затрупани и живи хора. Момче бе извадено живо от руините на една от сградите.

Спасителните действия за търсене на оцелее продължават. Екипите използват багери, за да разчистят отломките от сградите.

Очаква се обаче и броят на жертвите да продължи да расте.

Около 600 души са ранени.

За момента се смята, че най-засегнат е град Дуръс. Разрушения обаче има и в Туман, Курбин и в столицата Тирана. В Дуръс и околностите, където са най-големи пораженията, няма ток и телефонна връзка. В Тирана електричеството е възстановено.

Засега няма данни за пострадали български граждани, съобщават от МВнР. Сградата на мисията ни в Тирана е напукана вследствие на труса. Служителите на посолството ни не са пострадали.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Вече са изградени палаткови лагери, където временно да бъдат настанени хората, останали без дом.

Гърция, Италия, Косово, Турция, Черна гора, Румъния и Сърбия изпращат спасителни екипажи в Албания.

„Това е драматичен момент, в който трябва да запазим спокойствие, да останем един до друг, за да се справим с този шок “, каза премиерът Еди Рама.

Малко преди 4 часа сутринта Албания бе разтърсена от трус от 6,4 по скалата на Рихтер, което е най-силното земетресение от три десетилетия. Последваха и стотици вторични трусове, някои от тях със сила над 5 по Рихтер. Властите предупреждават, че вторичните трусове ще продължат.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още