Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Раждането с цезарово сечение е достигнало "епидемични" размери, алармират лекари

Свят

Раждането с цезарово сечение е достигнало "епидемични" размери, алармират лекари

Раждането с цезарово сечение е достигнало епидемични размери, алармират лекари - Tribune.bg
Снимка:

Милиони жени всяка година поставят себе си и своите бебета пред ненужен риск

Прибягването до цезарово сечение (секцио) в света почти се е удвоило за последните две десетилетия и е достигнало "епидемични" размери в някои държави, предупреждават лекари. Те подчертават за огромна пропаст в родилната грижа между богатите и бедните майки, информира АФП.

Специалистите са категорични, че милиони жени всяка година поставят себе си и своите бебета пред ненужен риск, подлагайки се на цезарово сечение.

Данни от 2015 г. показват, че лекарите са извършили секцио 29,7 милиона пъти по света - 21% от всички раждания. За сравнение през 2000 г. са регистрирани 16 милиона пъти или 12% от всички раждания. Това става ясно от научно изследване, публикувано в журнала The Lancet.

Установено е, че операцията - жизненоважна хирургическа процедура, когато настъпят усложнения по време на раждане - е била необходима само при 10-15% от случаите.

Учените са открили, че има сериозни разлики в отделните държави, което често е свързано с икономическия статут. В най-малко 15 страни повече от 40% от ражданията са извършени с прибягване до цезарово сечение.

Според проучването в Бразилия, Египет и Турция повече от половината от всички раждания са станали чрез секцио. А в САЩ повече от ¼ от ражданията са извършени с оперативна намеса.

Авторите подчертават, че докато процедурата се използва прекомерно при родилки със среден и висок доход, жените в долните прослойки нямат необходимия достъп до животоспасяващата процедура.

В изследването се предупреждава, че много млади лекари се превръщат в "експерти" по секцио, а в същото време губят увереност във възможностите си да асистират при естествено раждане.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати