Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Разкол: Руската църква скъса отношения с Вселенската патриаршия

Свят

Разкол: Руската църква скъса отношения с Вселенската патриаршия

Снимка:

Причината е признаването на независимостта на Украинската православна църкава

Руската православна църква скъса отношения с Вселенската патриаршия. Това решение бе взето от Светия синод на изнесено заседание в Минск. А причината – признаването на независимостта на Украинската православна църква от Московската патриаршия.

Така ставаме свидетели на разкол в православния свят не виждан от хилядолетие.

"От днес до отказа на Константинополския патриарх от приетите от него антиканонични решения за всички свещенослужители на Руската православна църква е невъзможно да се служи съвместно с клириците на Константинополската църква, а за миряните - да участват в тайнствата, извършвани в нейните храмове", посочват от Руската православна църква. Москва определя решението на Вселенската патриаршия като „антиканонично“ и „незаконно“.

Същевременно украинският президент Петро Порошенко приветства решението на Вселенската патриаршия. Независимостта на нашата църква е част от нашите проевропейски и про-украински политики, които непрекъснато преследваме през последните четири години", заяви той. 

Въпросът има и политически характер, след като Русия анексира Крим през 2014 година и се намеси в боевете в Донбас.

Според някои анализатори руската православна църква се използва като инструмент за разпространяване на влиянието на Русия.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив