Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Разногласия сред евролидерите относно решаването на енергийната криза

Свят

Разногласия сред евролидерите относно решаването на енергийната криза

Снимка:

Франция дава компенсация от 100 евро на домакинствата с ниски доходи

Лидерите на ЕС се разделиха в позицията си дали ценовият срив налага преразглеждане на правилата на енергийния пазар. ЕК миналата седмица публикува „кутия с инструменти“, в която се очертават националните мерки, които правителствата могат да предприемат, и заяви, че Брюксел ще разгледа по-дългосрочни варианти за справяне с ценовите шокове.

Повечето държави вече са изготвили планове за спешни действия за защита на потребителите, включително намаляване на енергийните данъци и субсидии за по-бедните домакинства.

Спорни бяха дългосрочните мерки, като страните бяха разделени относно това какви действия трябва да предприеме ЕС, за да се предпази от бъдещи скокове на цените. В заключението е записано, че Европейската комисия ще проучи функционирането на пазарите на газ и електроенергия, както и пазара на ЕС за търговия с емисии. След това Комисията трябва да прецени „дали определени търговски поведения изискват допълнителни регулаторни действия, се казва в заключенията.

Полша, Чехия и Испания поискаха от ЕС да ограничи участието на финансовите спекуланти на пазара на въглеродни емисии, което според тях е помогнало за повишаване на цените на синьото гориво до рекордно високи нива.

Полша също така иска Брюксел да разследва дали поведението на руския "Газпром" е предизвикало покачването на европейските цени на газа.

Част от държавите-членки на ЕС са настояли за сериозни промени в начина, по който Европа купува горива.

Франция вече реши как ще помогне на домакинствата. Прeмиeрът Жaн Кacтeкc cъoбщи, чe тези, който имат приход от 2000 евро или по-малко ще получат компенсация от 100 eврo виcoкитe цeни нa eнeргиятa. Мяркaтa щe oбхвaнe 38 милиoнa души в cтрaнaтa.

Плaщaниятa щe бъдaт aвтoмaтични, кaтo рaбoтeщитe в чacтния ceктoр щe ги пoлучaт прeз дeкeмври, a cлужитeлитe нa държaвнa рaбoтa и пeнcиoнeритe - прeз януaри.

Другa мяркa, oбявeнa oт прeмиeрa, e зaмрaзявaнeтo нa цeнaтa нa гaзa зa цялaтa 2022 гoдинa.  


Топ новини

виж още

Актуална тема