Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Разследване: Балетната академия на Виенската опера застрашава живота на учениците си

Свят

Разследване: Балетната академия на Виенската опера застрашава живота на учениците си

Разследване: Балетната академия на Виенската опера застрашава живота на учениците си - Tribune.bg
Снимка:

Престижната балетна академия във Виена застрашава благополучието на децата, включително като ги насърчава да пушат, за да останат стройни, заяви австрийска комисия, проучваща твърденията за злоупотреби.

Скандалът се разрази през април, когато статия в медиите обвини академията на прочутата Държавна опера във Виена в нанасяне на сериозно физическо и психическо насилие на своите ученици, както и в сексуални посегателства, пише БГНЕС.

Седмичникът „Фалтер“ публикува подробно разследване, разкриващо методи от „19-ти век“, с помощта на които младите танцьори са били удряни, драскани, докато не прокървят, дърпани за косата и унижавани заради физиката им, като някои от тях са развили анорексия.

Създадена през 1771 г. академията е една от най-престижните в Европа и привлича кандидати от цял свят.

В отговор на заключенията от днес, Виенската опера заяви, че вече е намалила броя на изявите на студентите, добавяйки, че ще проучи подробно доклада, преди да даде по-обстоен отговор.

Подкрепена от правителството специална комисия потвърди, че обучаващите се са получили недостатъчна медицинска помощ и също така установи общо „пренебрежение“ към благополучието на децата.

Ръководителят на комисията Сюзан Рейндъл-Краускопф каза, че учениците са съветвани да започнат да пушат.

„Ясно е, че децата и юношите не са били достатъчно защитени от дискриминация, пренебрежение и отрицателни медицински ефекти“, се посочва в доклада. Освен това обучението на учениците е било недостатъчно контролирано, „което застрашава благосъстоянието им“.

Тричленната комисия проведе 16 изслушвания, на които бяха разпитани общо 24 души.

Комисията заяви, че директорът на Виенската опера Доминик Майер не е успял да изпълни изцяло своите надзорни задължения. Французинът, който след десетилетие във Виена следващата година ще напусне, за да стане директор на италианската Скала, беше призован за „пълно разследване“, когато скандалът се разрази.

След като обвиненията излязоха наяве, академията въведе курс за обучение на учениците и студентите по хранене и възстановяване на тялото и нае психолози, които да им помогнат.

Но комисията обяви тези мерки за недостатъчни.

Академията може да се похвали с възпитаници, танцуващи за някои от най-известните компании в света, като Лондонския кралски балет, Санкт Петербургския „Мариински“ и Американския балетен театър в Ню Йорк.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема