Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Разследванията срещу Пригожин спират, „Вагнер“ се изтеглиха от Ростов и се връщат в лагерите

Свят

Разследванията срещу Пригожин спират, „Вагнер“ се изтеглиха от Ростов и се връщат в лагерите

Разследванията срещу Пригожин спират, Вагнер се изтеглиха от Ростов и се връщат в лагерите - Tribune.bg

Наказателното дело срещу ръководителя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин ще бъде прекратено и той ще замине за Беларус, съобщи говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков.

Официалният представител не уточни какво точно ще прави Пригожин в бившата съветска република, предават руските медии.

Бойците от ЧВК „Вагнер“, които са участвали във вчерашните събития, няма да бъдат подведени под отговорност и ще могат да подпишат договор с Министерството на отбраната се допълва в съобщението. Кадрови промени в Министерството на отбраната на Русия не са били обсъждани по време на преговорите с Пригожин.

В близко бъдеще няма да има ново обръщение на Путин, уточни още.

Още снощи колоните на ЧВК „Вагнер“ получиха заповед да обърнат и да се върнат в базите поради опасност от проливане на кръв. Това заяви във видеозапис лидерът на групата Евгений Пригожин.

„Те щяха да разрушат „Вагнер“. Излязохме на 23 юни на „Марш за справедливостта“. За един ден стигнахме на близо 200 км до Москва. През това време не проляхме нито една капка кръв на нашите бойци. Сега настъпи моментът, в който може да се пролее кръв. Ето защо, разбирайки отговорността за проливането на руска кръв на една от страните, ние обръщаме конвоите си и се връщаме в полевите лагери по план“, каза той в снощното си изявление.

Малко по-рано самият Пригожин обяви, че целта на неговите действия не целят смяната на президента на Руската федерация Владимир Путин, органите на централната власт, конституционният строй на РФ, нито пък се обявява срещу целите и задачите на войната в Украйна.

Вместо това Пригожин се беше обявил срещу ръководството на Министерството на отбраната, което според него води Русия към военно поражение на бойното поле и съзнателното унищожаване на ЧВК „Вагнер“.

Бойците от наемническата групировка „Вагнер“ са напуснали южния руски град Ростов на Дон заедно с лидера си Евгений Пригожин, съобщи областният управител рано в неделя.

„Колоната на „Вагнер“ напусна Ростов и се насочи към полевите си лагери“, заяви губернаторът Василий Голубев в „Телеграм“.

Руският президент Владимир Путин благодарил снощи по телефона на беларуския си колега Александър Лукашенко за свършената работа за разрешаване на ситуацията около частната военна компания „Вагнер“, съобщиха от пресслужбата на беларуския президент.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати