Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Разводът в Китай възможен – само след месец „успокояване на страстите“

Свят

Разводът в Китай възможен – само след месец „успокояване на страстите“

Разводът в Китай възможен – само след месец успокояване на страстите - Tribune.bg
Снимка:

Миналата година около 4,15 милиона китайски двойки са разсекли брачния възел

Китайските двойки, които търсят развод, трябва първо да изкарат едномесечен период на „успокояване на страстите“ според новия закон, приет в четвъртък, който предизвика възмущение от държавната намеса в частните отношения, пише БГНЕС.

Разпоредбата изисква двойките, които подават молба за раздяла, да изчакат един месец, преди искането им да бъде обработено - в опит да бъде намален процентът на разводите. Това предизвика широко противопоставяне, когато законодателите за първи път потърсиха обратна връзка миналата година.

След като бе приет, законът се превърна в една от най-актуалните теми в китайската платформа, наподобяваща Twitter, Weibo - с над 25 милиона гледания на публикации, използващи хаштага "противопоставяне на периода на успокояване на развода".

Първият по рода си граждански кодекс на страната, приет по време на парламент, е законодателен акт, който ще замени съществуващите закони относно брака, осиновяването и правото на собственост наред с други.

"Не можем дори да се разведем свободно?" написа един потребител. "Все още трябва да има много хора, които се женят импулсивно. Те би трябвало да си определят период на успокояване и за сключването на брак!"

"Те одобриха период на успокояване на страстите въпреки противопоставянето на всички онлайн, което означава, че тяхното уважение към общественото мнение е просто за показ", добави друг коментатор.

Периодът на уталожване на страстите няма да се прилага, ако един съпруг търси развод след домашно насилие.

Броят на разводите в Китай непрекъснато нараства от 2003 г., когато законите за брака бяха либерализирани и тъй като все повече жени стават финансово независими

Това обаче доведе до "безразсъдни разводи", които се превръщат във все по-често явление, което не допринася за стабилността на семейството, заяви наскоро официален представител пред „Чайна уоман дейли“.

Новият граждански кодекс ще влезе в сила на 1 януари 2021 г.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети развод, брак, Китай

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети