Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Решаващ ден за Великобритания – гласуват сделката за Брекзит

Свят

Решаващ ден за Великобритания – гласуват сделката за Брекзит

Решаващ ден за Великобритания – гласуват сделката за Брекзит - Tribune.bg
Снимка:

Днес британските депутати са изправени пред решение, което ще определи съдбата на Великобритания с години напред. Парламентът в Лондон ще гласува сделката, постигната от Тереза Мей и европейските лидери за Брекзит. Очакванията обаче са, че тя ще бъде отхвърлена, което ще доведе до неясен изход. Самата Тереза Мей заяви, че ако сделката ѝ бъде отхвърлена, то Островът навлиза в непозната територия и никой не може да каже какво ще се случи.

Вчера тя направи последен опит да убеди депутатите да я подкрепят. В реч пред парламента тя заяви, че отхвърлянето на сделката означава да разочароват британците, гласували за излизане от ЕС и да се обрече икономиката на страната. Британският премиер помоли депутатите в решаващите 24 часа отново да разгледат сделката.

За да получи подкрепа, Мей се нуждае от 318 гласа в 650-местния парламент. Близо 100 депутати от управляващата Консервативна партия обаче обявиха, че няма да подкрепят сделката. На това мнение са и опозицията и малката северноирландска Демократична юнионистка партия, която обикновено подкрепя правителството. Затова и прогнозите са по-скоро негативни.

А ако сделката бъде отхвърлена, има няколко сценария. Като начало Мей ще разполага с три дни, за да предложи План Б. Очаква се опозицията да поиска вот на недоверие и страната да поеме по пътя на предсрочните избори. Тогава ще трябва да се поиска и отсрочка за самия „развод“, насрочен за 29 март. Възможно е Тереза Мей да направи пореден опит за предоговаряне на сделката с Брюксел, но европейските лидери вече заявиха категорично, че не са готови на нови преговори. Най-лошият сценарии, който очертават експертите, е Брекзит без сделка.

Днес депутатите в Лондон ще започнат с поредния ден на дебати. Те имат право да предложат и изменения по договора. Тези предложения ще бъдат гласувани първи. Около 19 часа местно време се очаква и решаващият вот на самата сделка.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати