Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Риши Сунак официално стана премиер: Обединеното кралство е изправено пред дълбока икономическа криза

Свят

Риши Сунак официално стана премиер: Обединеното кралство е изправено пред дълбока икономическа криза

Риши Сунак официално стана премиер: Обединеното кралство е изправено пред дълбока икономическа криза - Tribune.bg
Снимка:

Риши Сунак официално стана новият премиер на Великобритания, след среща с крал Чарлз в Бъкингамския дворец, съобщиха световни агенции. Третият премиер в рамките на 2 месеца е натоварен със задачата да се справи със задълбочаваща се икономическа криза, обхваната от конфликти партия и дълбоко разделение в страната.

В първата си реч Сунак заяви, че неговото правителство ще се характеризира с „почтеност, професионализъм и отчетност на всяко ниво” и обеща да спечели доверието на британската общественост, съобщиха ДПА и Ройтерс. Министър-председателят каза, че ще се опита да поправи грешките, допуснати от неговата предшественичка, да възстанови доверието в политиката и да се справи с дълбоката икономическа криза, но предупреди британците, че предстоят трудни решения.  „Ще поставя икономическата стабилност и доверие в центъра на дневния ред на това правителство. Това ще означава трудни решения, които предстоят”, предупреди новият премиер. „Всичко, което мога да кажа е, че не се страхувам. Познавам високия пост, който приех, и се надявам да отговоря на очакванията към него. Но когато се появи възможността да служиш, не можеш да поставяш под въпрос момента, а само желанието си”, добави Сунак.

„Да поставя вашите нужди над политиката, да протегна ръка и да изградя правителство, което представлява най-добрите традиции на моята партия”, обеща той.

Сунак, един от най-богатите политици в британския парламент, ще трябва да постигне сериозни съкращения на разходите, за да компенсира недостига от около 40 милиарда лири (45 милиарда долара) в публичните финанси, дължащо се на икономическо забавяне, по-високи разходи за заеми и шестмесечна програма за подкрепа за енергийните сметки на домакинствата.

Според икономисти и инвеститори назначаването на Сунак за премиер ще успокои пазарите, но той няма да има множество лесни варианти в момент, когато милиони се борят с кризата, свързана с цената на живота.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати