Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. РМС: България влиза в конфликт на „студена война“

Свят

РМС: България влиза в конфликт на „студена война“

РМС: България влиза в конфликт на студена война - Tribune.bg
Снимка:

„В Северна Македония няма антибългарска истерия. Има отговорни лица за последните инциденти, защото това са действия на отделни лица и не може цяла държава да бъде обвинявана за действията на отделни хора. Предприемаме всички действия в съответствие с Конституцията и продължаваме да бъдем конструктивен партньор както в региона, така и в ЕС“, каза премиерът на страната Димитър Ковачевски в парламента на страната, където днес е ден за въпроси на депутатите към правителството.  

На въпрос защо правителството не е приело предложението на президента Пендаровски за обявяване за нежелани на територията на Северна Македония „евродепутат от България и други лица от България”, Ковачевски припомни, че решението на правителството е било да бъде ангажирано МВР в страната да предприеме всички мерки, за да премине отбелязването на годишнината на Гоце Делчев спокойно.

Последните действия на официална София не са в съответствие с договорената практика за насърчаване на взаимоотношенията, напротив, те представляват поддаване на провокациите на онези, които искат да осуетят усилията на двете правителства за стабилно и позитивно развитие на отношенията между двете страни, каза в парламента на Република Северна Македония министърът на външните работи Буяр Османи, който в отговор на депутатски въпрос отбеляза, че Министерството на външните работи на страната внимателно следи изказванията и действията, идващи от Република България.

„Въпреки че призоваването на посланик за консултация в родината е право на изпращащата страна и редовна дипломатическа практика, МВнР изразява съжаление за тази стъпка, която счита за неоснователна, неаргументирана и непропорционална. Република Северна Македония показа силен демократичен и институционален капацитет и чрез бърза и ефективна процедура разкри и арестува извършителя на престъплението, срещу когото активно се провеждат следствени действия”, посочи Османи.

Според Османи министерството на външните работи на Северна Македония и в следващия период внимателно ще следи всички изказвания и действия на официална София, като очакват „успокояване на страстите и отстраняване на провокациите, с цел връщане към дипломатическа дейност, към приоритетите на съвместни проекти, работни групи, и др., които са в посока запазване и насърчаване на добросъседските отношения”.

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски каза днес, че напрежението в отношенията между България и Република Северна Македония е нещо, за което е предупредил, че ще се случи.  

Според него е тревожен фактът, че „въпреки всички отстъпки, които правителството на Северна Македония направи и отстъпи на практика за всичко, което се искаше от него, за да запази министерските си кресла, другата страна влиза в конфликт, който би го поставил на ниво „студена война”.

Мицкоски заяви, че това се случва, защото Република Северна Македония се е поддала на българските искания, а „България, която на практика е получила всичко смята, че е нейно естествено право да получи всичко, което поиска”. Извикването на посланика на България в Северна Македония, „вместо да изпълнява посланическите си функции” в Скопие, от София „оправдават с бунт заради случилото се в Охрид”.  

„Предупреждавахме за това, но за съжаление имаме политически неграмотници, престъпници и корумпирани политици, които буквално са готови да преглътнат всичко, за да запазят позициите си за сметка на македонските народ, идентичност и граждани. Виждате, че те функционират като анализатори, и правителството, и Стево Пендаровски, седят и правят анализ. От Пендаровски чуваме, че това е някакъв заговор, някакви тайни служби, външни влияния и фактори за дестабилизиране на (Република Северна) Македония, и нито единият, нито другите след срещата на Съвета за сигурност не излязоха да кажат кои са тези чужди служби, фактори на влияние и хората, които искат да дестабилизират държавата”, каза Мицкоски.

„Тоя джамбаз (българския евродепутат Ангел Джамбазки - бел. ред.), как му беше името на този европейски политик, каква му беше фамилията, той вече не знае какво да прави, буквално се държи като циркаджия във вариете, за да вземе някоя политическа точка повече по темата. Той мрази и обижда македонците, мрази Македония. Те не направиха буквално нищо”, каза Мицкоски, допълвайки, че очаква час по-скоро да има предсрочни парламентарни избори, а „следващото правителство на ВМРО-ДПМНЕ ще има трудна, но не и невъзможна задача, да поправи всички грешки”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати