Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. РНК ваксините срещу Covid-19 са безопасни по време на бременност

Свят

РНК ваксините срещу Covid-19 са безопасни по време на бременност

РНК ваксините срещу Covid-19 са безопасни по време на бременност - Tribune.bg
Снимка:

Ваксините срещу Covid-19, базирани на иРНК технология (mRNA), не причиняват усложнения при бременност при бъдещите майки и техните бебета, заяви във вторник Европейският регулатор по лекарствата (EMA) след подробен преглед на няколко проучвания.

Прегледът, базиран на проучвания, включващи около 65 000 бременности на различни етапи, не открива никакви признаци за по-висок риск от усложнения, спонтанни аборти, преждевременни раждания или тежки странични ефекти при неродените бебета от иРНК ваксините, съобщи EMA.

Към момента Covid ваксините, базирани на иРНК технология, които се прилагат  в рамките на Европейския съюз са тези на Pfizer/BioNTech и на Moderna.

"Ползите от получаването на иРНК Covid ваксини по време на бременност надвишават всички възможни рискове за бъдещите майки и неродените бебета“, каза още европейският лекарствен орган.

Прегледът на вътрешния екип на EMA също така установи, че ваксините срещу Covid-19 са също толкова ефективни за намаляване на риска от хоспитализация и смърт при бременни жени, както и при тези, които не са бременни.

Няколко държави от ЕС вече одобриха използването на ваксини срещу Covid-19 за бременни и подкрепата на EMA за иРНК ваксинации вероятно ще засили кампаниите за ваксинация в държавите, които разчитат на научния опит на регулатора.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати