Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Роботът - чистач "Waste Shark" пази от боклук водата на Темза

Свят

Роботът - чистач "Waste Shark" пази от боклук водата на Темза

Роботът - чистач Waste Shark пази от боклук водата на Темза - Tribune.bg
Снимка:
Роботът - чистач "Waste Shark" пази от боклук водата на Темза, разкрива в блога си икономическият журналист Апостол Апостолов.
Canary Wharf е оживен финансов район в британската столица, където често срещана гледка е да плуват чаши за кафе, опаковки от храна или друг битов отпадък. От няколко дни жителите на тузарския квартал могат да видят странно корабче като „акула“, което плава самостоятелно във водата на Темза. Мисията на тази машина е да улови плаващите боклуци, за да не достигнат до океана, разказва белгийската телевизия RTBF.
 
Разработена от базираната в Ротердам RanMarine Technology, Waste Shark се захранва с електрическа батерия. Плава по повърхността безшумно без да плаши местната фауна. В единия си край има "челюст" за поглъщане отпадъци. Може да се движи в продължение на 8 часа с едно зареждане. Работата се програмира и наблюдава дистанционно. Оборудван е с GPS точки, за да се гарантира, че покрива области, които са по-труднодостъпни. 
 
Роботът може да се движи в плитки води и тесни канали като събира пластмасови отпадъци, найлонови торбички, бутилки и други отломки. На ден може да събира до 500 кг боклук, което се равнява на 21 000 пластмасови бутилки.
 
Освен като чистач, корабчето може да върши прекрасна работа и като „лаборант“, който контролира качеството на прясната или солената вода. Взема проби и да събира данни чрез внедрени сензори и камери, които разкриват дали има течове на масло или други химикали. Събраните данни имат статут на официална информация, която се предоставя на местните власти или правителството за вземане на мерки за защита на морските екосистеми и животни.
 
Отпадъчната „акула“ се използва в няколко града по света за почистване на реки, канали или пристанища, включително Дубай, Ротердам, Париж, Сингапур, Южна Африка и САЩ. Подобна технология се използва от миналата година и във водите на белгийския град Гент. Местните са я нарекли „прахосмукачката“. Системата, подобно на филтър за басейн, засмуква плаващите отломки през отвори и ги съхранява в контейнер, разказват Nieuwsblad и телевизия VRT.       
 
"Това е система, която сякаш е заседнала на брега. С покачване или спад в нивото на водата тя се движи. Вътре има две помпи, които засмукват вода, а с нея и плаващия боклук. Събраните отпадъци впоследствие се преработват", обяснява инициаторът Томас Де Груте от River Cleanup. По думите му организацията има за цел да спре около 100 милиона килограма пластмаса по пътя към океаните до 2025 г.
 
"Наличието на пластмаса в околната среда може да има сериозни последици за екосистемите. Дивите животни може да се заплетат, а по-малките парчета могат да бъдат сбъркани като храна от птиците и рибите", напомня Томас.
 Голяма част от решението на проблема, според него, включва образоването още от най-ранна възраст за проблема, пред който е изправена нашата планета.
 На няколко ключови дати през годината сдружението организира почистване на една река или в конкретна държава заедно с местни партньори. Такива акции се правят в Литва, Албания и по поречието на Дунав.

Последвайте ни в Google News

 

Етикети робот
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати