Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ройтерс: Българите гласуваха за ГЕРБ в стремеж към предсказуемост насред инфлация и енергийни проблеми

Свят

Ройтерс: Българите гласуваха за ГЕРБ в стремеж към предсказуемост насред инфлация и енергийни проблеми

Ройтерс: Българите гласуваха за ГЕРБ в стремеж към предсказуемост насред инфлация и енергийни проблеми - Tribune.bg
Снимка:

Партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов изглежда, че ще спечели изборите в България, четвъртите в страната за по-малко от две години, тъй като много избиратели търсят предсказуемост от бившия лидер на фона на високата инфлация и енергийните разходи, коментира Ройтерс.

Агенцията цитира „Галъп интернешънъл“ и „Алфа рисърч“, според които ГЕРБ получава 24,6-25,5% от бюлетините, а основният им съперник „Продължаваме промяната“ остава на второ място с 18,9-19,9% според екзитполовете.

„Ако резултатът се потвърди, това ще бъде предвестник на тежки коалиционни преговори, които могат да завършат с висящ парламент или дори нов вот“, твърди агенцията. „Всеки от тези варианти би удължил политическата нестабилност и би повишил перспективата София да пропусне целевата си дата за влизане в еврозоната през 2024 г., пише още Ройтерс.  

Телевизия France 24 отбелязва, че докато на предния вот през ноември миналата година в центъра на вниманието е било широко разпространената корупция, а сега икономическите проблеми са на първо място сред опасенията на избирателите.

„Избирателите са загрижени за цените много повече, отколкото за геостратегическите теми, за които се карат политическите партии“, цитира медията политическият анализатор Антоний Тодоров.

Неотдавнашни проучвания разкриха „страх от зимата“ сред много българи, притеснени от очертаващото се въздействие на нарастващите разходи за отопление и храна.

Продължителната политическа нестабилност възпрепятства борбата за провеждане на реформи и икономическия растеж. Тя също така ускорява отлива на млади хора от страната, която вече е загубила една десета от населението си през последното десетилетие. А цената на провеждането на едни предсрочни избори също е важен въпрос. Именно на него обърна внимание екс управляващият Бойко Борисов: „Похарчихме един милиард за избори, колкото за построяването на четири стадиона в Пловдив“, цитира го France 24.

Новината за победата на ГЕРБ се отбелязва и от Washington Post. Изданието отбелязва, че ако те потвърдят екзитпол резултатите, Борисов ще получи мандат за съставяне на четвъртия си кабинет.

„Политическата изолация на Борисов и намаляващата подкрепа за Петков означават, че пред нито един от лидерите няма ясен път за съставяне на правителство. Един продължителен период на изграждане на коалиция - и дори перспективата за пети избори - може да затрудни способността на България да се справи с рекордната инфлация, плана за приемане на еврото и последиците от руската инвазия в Украйна“, твърди Блумбърг.

Партията на консервативния бивш премиер Бойко Борисов заема първо място на парламентарните избори в България, на фона на нарастваща тревога от покачващата се инфлация и последиците от войната в Украйна. Но 63-годишният ветеран и бивш премиер Борисов ще бъде изправен пред трудна битка за намиране на коалиционни партньори, твърди АФП в свой коментар.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети