Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Ройтерс“: Дори при решение на спора с България, РСМ далеч от влизане в ЕС

Свят

„Ройтерс“: Дори при решение на спора с България, РСМ далеч от влизане в ЕС

Снимка:

Страхувайки се от политическа реакция в държавите-членки, Европейският съюз вече не може да се консолидира около гаранция за бъдещото членство на шестте балкански държави, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на четирима дипломати.

Според агенцията, в декларацията от срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, насрочена за 6 октомври в Словения, ЕС планира да повтори обещанието, дадено преди 18 години (на срещата на върха в Солун) за недвусмислена подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкански. „Ройтерс“ уточнява, че разполага с проекта на документа.

„Проведени са поне два кръга преговори, но няма споразумение“, казват дипломатическите източници. Държавите-членки не разкриват позициите си по въпроса, но според дипломатите богатите страни като Дания, Франция и Нидерландия се опасяват от повторение на прибързана интеграция на страни, като Румъния и България в ЕС през 2007 г. Но те също се страхуват от лошото управление на трудовата миграция, като тази към Обединеното кралство, което накара много британци да се обърнат срещу ЕС.

България е против присъединяването на Северна Македония поради спор, свързан с езика, обяснява „Ройтерс“, но дори и да има някакво споразумение, лошото положение отразява парализата на плана на ЕС за изграждане на „приятелски кръг“ от Украйна до Тунис, с по-тесни връзки, но също така с търговия и помощ.

„Вместо това Китай и Русия посягат към инвестиции и влияние. През януари Сърбия стана първата европейска държава, получила китайски ваксини срещу COVID-19 за масова имунизация. ЕС също така изостря индиректно напрежението в региона от 20 милиона души, тъй като балканските граждани мечтаят да се присъединят към ЕС след етническите войни през 90-те години, когато Югославия се разпадна“, се казва в изявлението.

Превод: БГНЕС  


Топ новини

виж още

Актуална тема