Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ройтерс: ЕС може да намали плана за икономическа подкрепа след пандемията

Свят

Ройтерс: ЕС може да намали плана за икономическа подкрепа след пандемията

Снимка:

Урсула фон дер Лайен призова страните в общността да „направят всичко възможно за постигане на споразумение за бюджета“

ЕС се изправя пред сериозни проблеми в процеса на постигане на съгласие за обявения фонд за икономическо възстановяване след пандемията от 750 милиарда евро, както и многогодишния бюджет на ЕС за 2021-2027 г. в размер на 1,85 трилиона евро. Ройтерс съобщи, позовавайки се на източници в Европейската комисия (ЕК), че има голяма вероятност предложеният бюджетен план да бъде намален.

Европейската комисия все още не е потвърдила информацията за трудностите в процеса на преговори, съобщава БГНЕС.

В същото време председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен направи изявление днес, в което призова страните в общността да „направят всичко възможно за постигане на споразумение за бюджета на срещата на върха на ЕС“ на 17-18 юли. ЕК се стреми да постигне одобрение на тези документи преди началото на летния ваканционен сезон на 1 август, така че до края на годината Европейският парламент и страните от ЕС трябва да са завършили всички процедури за ратифициране на бюджетния план. Фон дер Лайен обяви също, че ще свика специална среща на 8 юли с участието на ръководителите на институциите на ЕС и германския канцлер Ангела Меркел. През втората половина на 2020 г. Германия председателства Съвета на ЕС.

Според дипломатически източници на ТАСС, най-острите спорове в ЕС са възникнали заради проблема с финансирането на бюджета, което ще изисква държавите от общността да увеличат плащанията си в европейската хазна. Сериозен проблем е предложението на ЕК за въвеждане на нови общоевропейски данъци за тази цел. Страните от Източна Европа, водени от Полша, се противопоставиха на въвеждането на общоевропейски данък върху въглеродните емисии, приходите от който трябва да отидат директно в бюджета на ЕС. В момента тези средства под формата на постъпления от търговски квоти на въглеродните емисии отиват в националните бюджети на държавите от ЕС, като през 2019 г. общият им обем в страните от ЕС възлиза на 14,6 млрд. евро. ЕК предлага също и други данъци, включително върху пластмасата и цифровите корпорации.

Според предложенията на ЕК, цялата сума от фонда за икономическо възстановяване, наречен „Ново поколение ЕС“, ще се събира чрез търговски заеми, които страните от общността ще трябва да изплащат до 2058 г.

Бюджетирането на ЕС се основава на седемгодишни рамкови бюджетни планове. Финансирането на европейските програми не зависи от политическите цикли и промените в правителствата на страните от общността.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още