Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ройтерс: Путин е отхвърлил сключено мирно споразумение за Украйна в началото на войната, Русия – отрича

Свят

Ройтерс: Путин е отхвърлил сключено мирно споразумение за Украйна в началото на войната, Русия – отрича

Ройтерс: Путин е отхвърлил сключено мирно споразумение за Украйна в началото на войната, Русия – отрича - Tribune.bg
Снимка:

Путин е дал ясно да се разбере, че отстъпките, договорени от неговия помощник, не са достатъчно големи

Главният куратор на Владимир Путин за Украйна Дмитрий Козак е казал на руския президент в началото на войната, че е сключил предварително споразумение с Киев, което ще удовлетвори искането на Русия Украйна да остане извън НАТО, но Путин го е отхвърлил и е продължил военната си кампания, твърдят трима души, близки до руското ръководство, цитирани от Ройтерс.

Роденият в Украйна Козак казал на Путин, че според него постигнатото споразумение премахва необходимостта Русия да продължи мащабна окупация на Украйна, твърдят тези източници.

Путин е дал ясно да се разбере, че отстъпките, договорени от неговия помощник, не са достатъчно големи и че той е разширил целите си, включвайки анексиране на части от украинската територия, твърдят източниците. В резултат на това сделката е била прекратена.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви по темата: „Това няма абсолютно никаква връзка с действителността. Никога не се е случвало такова нещо. Това е абсолютно невярна информация”.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк е заявил, че Русия е използвала преговорите като димна завеса, за да се подготви за инвазията си, но не е отговорил на въпроси за същността на разговорите. Двама от трите източника са заявили, че опит за финализиране на сделката е имало веднага след нахлуването на Русия на 24 февруари. В рамките на няколко дни Козак е смятал, че е получил съгласието на Украйна за основните условия, които Русия е имала, и е препоръчал на Путин да подпише споразумението, твърдят източниците на агенцията.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати