Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. РСМ е получила френското предложение, правителството започва консултации

Свят

РСМ е получила френското предложение, правителството започва консултации

РСМ е получила френското предложение, правителството започва консултации - Tribune.bg
Снимка:

Правителството на Република Северна Македония, чрез Министерството на външните работи, e получило предложението от френското председателство с идеи, които се отнасят до македонските публично заявени позиции и възгледи, пишат медиите в западната ни съседка. 

Информацията се базира на правителствената пресслужба в РСМ.

„Това е основата за откриване на широк консултативен процес, първо с правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданското общество, експертите и широката общественост в страната. обяви правителството.

„Както обещахме, ще вземем решението за нашето бъдеще съвместно, по същество, в съответствие със стратегическите интереси на страната и всички нейни граждани. „Искаме да благодарим на президента Макрон и на френското председателство за усилията им за преодоляване на пречките и запазване на европейското доверие на Балканите”, добавят от правителството.

По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че смята, че е намерено компромисно решение по преговорната рамка за членство на Северна Македония в Европейския съюз, което включва и България.

„Мисля, че намерихме компромисно решение”, цитира думите му National Post, изречени по време на пресконференция по време на срещата на върха на НАТО в Испания.

На 24 юни парламентът на България даде зелена светлина на правителството да одобри рамката за преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз, което може да позволи на Скопие да започне преговори за присъединяване към блока.

Проекторешението стъпва върху предложението на френското председателство и го надгражда, така че да бъдат защитени максимално българските интереси.

На 29 юни Министерският съвет одобри позиция на България относно предложението на френското председателство на Съвета на ЕС за обща позиция на ЕС за преговорите за присъединяване на ЕС с Република Северна Македония.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати