Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Румъния с европроект за 11 млн., ще брои популацията на мечките

Свят

Румъния с европроект за 11 млн., ще брои популацията на мечките

Снимка:

Румънското правителство представи нов проект за преброяване на популацията на кафявите мечки в Румъния, финансиран с европейски средства, съобщава телевизия Диджи24.

Проектът е на стойност 11 милиона евро и освен преброяването на животните ще включва и прилагане на модерни средства за ограничаване на взаимодействието между хората и мечките, заяви министърът на инвестициите и европейските проекти Кристиан Гиня.

"Опитваме се да решим чрез европейски фондове проблем, който съществува от години. През 2016 г. беше взето решение да се забрани ловът на мечки и презумпцията тогава беше, че има риск от прекомерен лов, а другата презумпция беше, че оценките за броя на популацията на мечките не се базират на много солидни цифри", посочи министърът. Той отбеляза, че оттогава нищо не е било направено по този въпрос.

"Едва сега имаме този проект, чрез който да започнем преброяването", заяви Гиня, като отбеляза, че то ще бъде извършено чрез дигитални методи и "ще знаем точно как изглежда тази популация".

Проектът предвижда още покупката на 1000 електрически огради, които ще бъдат предоставени на фермерите. Същевременно в окръг Брашов ще бъде изграден комплекс за настаняване и наблюдение, включително с дронове, на около 100 екземпляра мечки.

Министърът на околната среда Танжош Барна добави, че ще бъде проведена и кампания за информиране на населението. "Какво имаш право да правиш и какво не, как да действаш, ако кошарата ти е нападната от мечка и т.н. Всички ще бъдем информирани, че не е добре да се дава храна или хранителни отпадъци на мечките", обясни още министърът.

Смята се, че в Румъния живеят около 6000 кафяви мечки, което е най-голямата популация в Европейския съюз. Видът е защитен и отстрел се разрешава само за конкретни екземпляри, които застрашават хората или стопанствата им.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още