Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Румънският премиер Лудовик Орбан подаде оставка след изборната загуба

Свят

Румънският премиер Лудовик Орбан подаде оставка след изборната загуба

Снимка:

Румънският премиер Лудовик Орбан обяви, че подава оставка, след като неговата Национално-либерална партия (НЛП) остана втора на парламентарните избори. Изненадващо тя беше изпреварена с близо 5 процентни пункта от Социалдемократическата партия (СДП).

Орбан обаче заяви, че ще продължи да участва във формирането на бъдещата управляваща коалиция, която ще включва дясноцентристки партии.

„Днес реших да се оттегля от поста министър-председател. Решението има много ясна цел - след като хората изразят волята си, трябва да започнем преговори за ново правителство “, каза Орбан, цитиран от Mediafax. Той отбеляза, че по време на мандата му Румъния, както и целият свят, се е сблъскала с изключително труден период и с безпрецедентна криза.

По-рано в понеделник Орбан заяви, че преговори за коалиция със социалдемократите не може да става и въпрос, но не даде ясно обяснение как неговата партия се надява да стигне до управление в двукамерния парламент с 465 места. Той проведе разговор с президента Клаус Йоханис, който според политически източници, му е казал, че няма да бъде номиниран за премиерския пост. Овакантеното място ще бъде поето от друг представител на правителството. Очаква се това да бъде вицепремиерът Ралука Туркан, пишат медиите в северната ни съседка.  


Коментари (1)

Изчакайте окончателните резултати! Клаус Йоханис твърди, че дясно центристите общо имат над 50% от гласовете.
07.12.2020 21:06 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още