Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Румънският президент оттегли кандидатурата си за генерален секретар на НАТО

Свят

Румънският президент оттегли кандидатурата си за генерален секретар на НАТО

Румънският президент оттегли кандидатурата си за генерален секретар на НАТО - Tribune.bg
Снимка:

Румънският президент Клаус Йоханис информира Върховния съвет за национална отбрана, че е уведомил съюзниците от НАТО в края на миналата седмица за оттеглянето на кандидатурата си за поста генерален секретар на НАТО, предаде Аджерпрес.

"Президентът Клаус Йоханис поиска от членове на Съвета да се произнесат за кандидатурата на Марк Рюте за поста генерален секретар на НАТО и те се обявиха за подкрепата от страна на Румъния на кандидатурата на нидерландския премиер", се посочва в съобщение на Президентската администрация.

Румънският президент съобщи, че се включва в надпреварата за генерален секретар на НАТО на 12 март.

"Реших да вляза в надпреварата за поста генерален секретар на НАТО. (...) В момента Румъния е уважаван член на НАТО и ЕС чрез нашата външна политика и политика на сигурността. Мисля, че (сега) е моментът Румъния да се ангажира с по-голяма отговорност в ръководните структури на НАТО", посочи държавният глава на пресконференция тогава.

По-рано тази седмица Йоханис съобщи, че на днешното заседание на Върховния съвет за национална отбрана (CSAT) ще представи позицията си по отношение на кандидатурата си.

Оттеглянето на румънския президент Клаус Йоханис от надпреварата разчисти пътя за избирането на нидерландския премиер Марк Рюте за генерален секретар на НАТО.

Това е окончателният край на интригата около следващия генерален секретар. Шансовете на румънския лидер, който разкри амбициите си през март, заявявайки, че иска да олицетворява източния фланг на Атлантическия алианс, поначало изглеждаха малки при американската подкрепа, оказана на Марк Рюте, отбелязва Франс прес.

Кандидатурата му обаче беше сериозна: Румъния печели позиции в рамките на алианса благодарение на стратегическото си положение на границата с Украйна и Молдова, които не са членове на НАТО. Тя също така граничи с Черно море, а там са разположени повече от 5000 войници на НАТО.

Но Клаус Йоханис не успя да убеди останалите 31 държави в алианса. Единствено Унгария, водена от националистическия министър-председател Виктор Орбан, го подкрепи, преди във вторник да се присъедини към силния фаворит Рюте.

Очаква се решението за назначаването на 57-годишния нидерландски лидер, което трябва да бъде взето с консенсус сред държавите членки за поста, запазен за европеец, да бъде обявено до срещата на върха във Вашингтон през юли.

Мандатът на Йенс Столтенберг приключва на 1 октомври.Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати