Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Румънският вътрешен министър: Премахването на ветото срещу България за Шенген ще отвори пътя и за Румъния

Свят

Румънският вътрешен министър: Премахването на ветото срещу България за Шенген ще отвори пътя и за Румъния

Румънският вътрешен министър: Премахването на ветото срещу България за Шенген ще отвори пътя и за Румъния - Tribune.bg
Снимка:

"Премахването на ветото срещу България по пътя към Шенген ще отвори пътя и за Румъния. Има време за това до края на настоящата година".

Това заяви румънският министър на вътрешните работия Каталин Предою преди Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, пише БГНЕС.

Предою подчерта, че има достатъчно време за вземане на подобно решение до края 2023 г., като отбеляза, че следващите стъпки на Букурещ ще зависят от диалога с нидерландския парламент.

Вътрешният министър посочи, че Румъния "провежда интензивни разговори" и с Австрия за отпадане на ветото.

"Разширяването на Шенген е в интерен на румънските граждани и бизнес, но това се отнася и за австрийския бизнес", заяви Каталин Предою.

Днес в Брюксел се провежда среща на министрите на вътрешните работи на ЕС, на която участва българският министър Калин Стоянов.

На заседанието ще бъде представен периодичен анализ за състоянието на Шенгенското пространство. Ще бъдат обсъдени и начините за подобряване на връщането на мигранти (отхвърлените кандидати за убежище), като ще бъдат разгледани не само сътрудничеството с трети държави, но и начините за подобряване на националните вътрешни процедури за укрепване на връщането.

Министрите ще обсъдят също въздействието на събитията в Близкия Изток и войната срещу Украйна върху вътрешната сигурност на ЕС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети