Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Румънското правителство падна при вот на недоверие

Свят

Румънското правителство падна при вот на недоверие

Снимка:

Новата политическа криза идва броени седмици преди президентските избори

Румъния остава без правителство. Вотът на недоверие срещу Виорика Дънчила и нейния кабинет мина днес в румънския парламент, информират местни медии. Новата политическа криза в северната ни съседка идва броени седмици преди президентските избори.

Предложението беше прокарано с едва 5 гласа разлика – 238 депутати гласуваха срещу Дънчила при необходими 233 депутати.

Неволите на управляващата Социалдемократическа партия (ПСД) се влошиха, когато нейният младши коалиционен партньор - Алиансът за либерали и демократи (АЛДЕ), оттегли подкрепата си, позовавайки се на големи разногласия.

Това беше последвано от тежките загуби на ПСД по време на изборите за Европейски парламент през май и присъда за противоречивия ѝ лидер Драгня по обвинения в корупция.

ПСД се опита да получи вот на доверие тази събота в опит да намали заплахата за правителството, но не успя да получи подкрепа, което допълнително показа липсата на мнозинство.

„Досега страната беше управлявана от хора, които унищожиха икономиката и изградиха пагубен образ на Румъния в чужбина“, каза Людовик Орбан, ръководител на най-голямата опозиционна националнолиберална партия (НЛП).

Дънчила се кандидатира на президентските избори срещу действащия президент Клаус Йоханис, който представлява десноцентристките партии и често се конфронтира с правителството.

Първият кръг на гласуването трябва да се проведе на 10 ноември, съобщи АФП.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив