Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Румъния решава какво е бракът

Свят

Румъния решава какво е бракът

Румъния решава какво е бракът - Tribune.bg
Снимка:

В страната се провежда референдум за предефиниране на понятието „семейство“

Решаващ ден за Румъния – в страната се провежда референдум за дефиниция на семейство. Днес е вторият ден от допитването и се очаква късно вечерта да са ясни и първите резултати.

Референдумът е за промяна на Конституцията, където в момента е записано, че бракът е съюз между съпрузи, без да се уточнява техният пол. Предлага се определението да бъде променено и изрично да бъде записано, че бракът е съюз между мъж и жена.

Около 19 млн. румънци имат право на глас, а за да е валиден референдумът, в него трябва да участват поне 30% от имащи право на глас или над 5 млн. румънци. В първия ден от допитването избирателната активност бе изключително ниска. По последни данни до 7 часа тази сутрин в референдума са участвал малко над 5 %.

До допитването се стигна, след като гражданското движение „Коалиция за семейството“ събра подписите на 3 милиона румънци, а Конституционният съд даде зелена светлина за провеждането на референдума.

Анализатори посочват, че дори да бъде успешен, резултатът от референдума няма да има голямо значение, тъй като и в момента в страната бракът между еднополови двойки е забранен.

Защитниците на промяната обаче са категорични, че чрез нея ще защитят традиционните християнски ценности в страната.

Не липсват и критици, включително и от Брюксел.

"Това предефиниране на семейството има потенциал да навреди на децата във всички семейства, като популяризира посланието, че семействата с един родител, неженените партньори с деца и всички други семейства, които не попадат в тесните определения, предложени в референдума, не заслужават да бъдат признати и защитавани“, се посочва в писмо на евродепутати до Букурещ.

Правозащитни организации предупреждават, че подобна промяна може да доведе до преследване на гей обществото в страната.

ЕС вече предупреди Румъния да спазва върховенството на закона и да не се отклонява от пътя за зачитане правата на хората.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още