Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия гони 10 американски дипломати

Свят

Русия гони 10 американски дипломати

Снимка:

Дипломатите имат месец да напуснат Русия

Русия обяви, че експулсира 10 американски дипломати. В изявление външното министерство посочва, че е връчена дипломатическа нота и те са обявени за персона нон грата, предават световните агенции. 

Дипломатите имат месец да напуснат Русия – т.е. края до 21 май 2021 г., съобщи министерството.

„Тази мярка е„ огледален “отговор на враждебните действия на американската страна срещу редица служители на руското посолство във Вашингтон и руското генерално консулство в Ню Йорк, които бяха неоснователно обявени за„ персона нон грата “, се добавя в изявлението.

БГНЕС припомня, че на 16 април външният министър Сергей Лавров обяви, че ще бъдат публикувани имената на 8 американски служители, включени в руския санкционен списък. Освен това ще бъде предложено 10 американски дипломати да напуснат Москва.

Решението е заради въведените от САЩ санкции срещу Русия и изгонването от страната на 10 руски "разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие" в Съединените щати.

Русия стартира и процедура по прекратяване на практиката за наемане на руски граждани и на граждани на трети страни в американските дипломатически мисии в страната.

Прекратява се и практиката на неконтролирани краткосрочни пътувания по работа в посолството на САЩ в Русия.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още