Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия готви „документ за лоялност“ на чужденците-посетители

Свят

Русия готви „документ за лоялност“ на чужденците-посетители

Русия готви документ за лоялност на чужденците-посетители - Tribune.bg
Снимка:

Русия се готви да въведе закон, които ще изискват чуждестранните посетители да подписват „споразумение за лоялност“.

Министерството на вътрешните работи подготвя законодателство, което ще забрани на посетителите да критикуват руската политика или да дискредитират съветската история.

Освен това ще изисква те да зачитат традиционните руски семейни ценности, култура и околна среда, съобщи държавната информационна агенция ТАСС в сряда.

Всички чужденци ще трябва да подписват обещание, което на практика ще контролира какво могат да говорят и правят, докато са в Русия.

Това означава, че на посетителите ще бъде забранено „да се намесват в дейностите на публичните органи на Руската федерация, дискредитирайки под каквато и да е форма външната и вътрешната държавна политика на Руската федерация, публичните органи и техните служители“, се казва в доклада.

За да стане проектът закон, документът трябва да бъде внесен в Държавната дума, долната камара на руския парламент, и да премине през комисия и няколко четения, преди да бъде представен на президента Владимир Путин за подпис.

Длъжностни лица казаха на държавната информационна агенция Интерфакс, че законодателството се работи от вътрешното министерство, правителството и президентската администрация и е напреднало.

Тема история

На чужденците ще бъде забранено да „изкривяват историческата истина за подвига на съветския народ в защитата на Отечеството и неговия принос за победата над фашизма“, се казва в проектозакона, според ТАСС. След като нахлу в Украйна през февруари 2022 г. и започна пълномащабна война, Русия въведе редица строги закони, които забраняват т.нар. "дискредитиране на армията". Престъпление е и да се нарича руската агресия „война“, каквато е – според Кремъл правилният термин е „специална военна операция“

Традиционно семейство

Според закона чужденците ще трябва да поддържат и спазват традиционните семейни ценности, институцията на брака и традиционните сексуални отношения, според ТАСС.

Русия при президента Путин се рекламира като страна с по-консервативни морални и семейни ценности, подкрепяни от Руската православна църква.

За тази цел властите предприеха репресии срещу LGBTQ общността, приемайки законодателство, забраняващо операциите за потвърждаване на пола и забраняващи „гей пропагандата“.

Култура и среда

„Законодателната инициатива предлага забрана на дейности, които насърчават пренебрежителното отношение към околната среда или природните ресурси на Русия... регионалното и етнокултурното многообразие на Русия [и] традиционните руски морални и духовни ценности“, съобщава още ТАСС.

Русия е една от най-етнически разнообразните страни в света с близо 200 етнически групи, живеещи на територията на Руската федерация, според ООН.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети