Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия твърди, че изтегля част от военните си от границата с Украйна

Свят

Русия твърди, че изтегля част от военните си от границата с Украйна

Русия твърди, че изтегля част от военните си от границата с Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Решението идва на фона на интензивни дипломатически усилия за осуетяване на предполагаема руска инвазия в Украйна

Някои руски войскови части – тези в западните и южните части на границата с Украйна, се връщат в поделенията си след края на учения, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс.

Решението идва на фона на интензивни дипломатически усилия за осуетяване на предполагаема руска инвазия в Украйна

На нови снимки, направени от сателити, обаче се вижда повишено ниво на руска военна активност на няколко места близо до Украйна.

Москва е събрала над 100 000 войници близо до границите, което предизвиква опасения от инвазия, особено след обявените съвместни учения с Беларус между 10-20 февруари.

Русия отреча да е планирала нападение и поиска правнообвързващи гаранции от Съединените щати и НАТО, че на Киев няма да бъде позволено да се присъедини към военния блок. Вашингтон и Брюксел досега отказаха да дадат подобни обещания.

В същото време руските пазари реагираха положително на новините и рублата, която беше под натиск поради опасения от нови западни санкции в случай на война, нарасна с 1,5% малко след съобщението на министерството на отбраната за изтегляне на част от военните. 

Лидерите на Съединените щати и Великобритания обявиха, че все още има надежда за дипломатическо решение на кризата с Украйна след 40-минутен телефонен разговор. Премиерът Джонсън е заявил, че страната му е готова да направи всичко, за да помогне.

БГНЕСБГНЕС


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати