Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия няма приеме ултиматум от Чехия за изгонените дипломати

Свят

Русия няма приеме ултиматум от Чехия за изгонените дипломати

Снимка:

Външният министър Якуб Кулханек отрече да е поставял подобни заплашителни условия

Вероятно има държави, за които ултиматумите са приемливи или дори желани, но това не се отнася за Москва. Със своя залп срещу Русия чешките власти сами си нанесоха удар, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

В края на миналата седмица властите в Чехия обявиха 18 служители на посолството на Русия за „персона нон грата” и обявиха руските специални служби за взрива в склада за боеприпаси във Врбетице през 2014 г. В отговор Москва експулсира 20 служители на посолството на Чехия в Русия.

Вчера чешкият министър на външните работи Якуб Кулханек настоя Москва да върне изгонените чешки дипломати и даде време до 12:00 ч. днес за отговора на руската страна. В противен случай предупреди, че броят на служителите в руската дипломатическа мисия ще бъде изравнен с този на чешката в Русия.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков определи като „истерия”

ситуацията с Русия и Чехия и призова „да се даде възможност на дипломатите да формулират позиция”.

Междувременно чешкият външен министър Якуб Кулханек заяви пред CNN Prima News: “Ние преживяваме изключително труден етап в чешко-руските отношения, за който Чехия няма никаква вина”, каза той. Според министъра, искането Москва да върне изгонените от Русия 20 служители на чешкото посолство не е ултиматум.

Кулханек е информирал посланиците на държавите-членки на НАТО в Чехия за инцидента във Врбетице, в който, според твърдение на Прага, е замесена Москва.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още