Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия обяви, че преговорите с Украйна вървят трудно, но има шанс за компромис

Свят

Русия обяви, че преговорите с Украйна вървят трудно, но има шанс за компромис

Русия обяви, че преговорите с Украйна вървят трудно, но има шанс за компромис - Tribune.bg
Снимка:

Русия обяви, че някои части от възможно мирно споразумение с Украйна са близо до компромис, след като Киев се съгласи да обсъди неутралитет, което поражда надежди за край на най-голямата война в Европа след Втората световна война, пише Ройтерс.

„Сега неутралният статут се обсъжда сериозно заедно, разбира се, с гаранции за сигурност“, каза външният министър Сергей Лавров пред руската телевизия РБК.

Лавров предупреди, че преговорите не са били лесни, но че има „някаква надежда за постигане на компромис”.

Украйна също направи предпазливи положителни изявления относно мирните преговори. Страната е готова да преговаря, но няма да се предаде или да приеме руски ултиматуми.

Коментирайки изказвания на украинската страна за хода на разговорите, Лавров прикани да се даде възможност на преговарящите да работят в по-спокойна обстановка, без „нагнетяване на поредната истерия”, пише ТАСС. Русия е готова за подобни контакти и в бъдеще, но трябва да се знае „каква е добавената стойност” от тях, посочи той.

Сергей Лавров припомни неотдавнашните призиви на Зеленски, както се изрази той, „НАТО да затвори небето (над Украйна), да започне да воюва за Украйна, да вербува наемници и да ги насочва към фронта”. „Всичко това бе изложено доста агресивно, но реакцията на Северноатлантическия алианс, в който все пак има още здравомислещи хора, явно е охладила този плам”, коментира руският външен министър.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати